Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA wil boetes als overheidsbedrijven taalwetgeving niet respecteren

klok 8 april 2011

De N-VA wil in de volgende beheersovereenkomst tussen de staat en de overheidsbedrijven, zoals bpost, Belgacom en de NMBS-groep, een boeteclausule inschrijven voor het geval zij de taalwetgeving overtreden. Dat zegt N-VA-Kamerlid Bert Maertens naar aanleiding van een vingerwijzing die bpost kreeg van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT). Bpost lapte de laatste tijd verschillende keren de taalwetgeving aan de laars. "Wie niet horen wil, moet voelen", stelt Maertens. "Alleen geldboetes zullen onze overheidsbedrijven kunnen dwingen om de taalwetten onverkort te volgen."

Er doken recent enkele voorbeelden op waaruit blijkt dat bpost het niet altijd even nauw neemt met de geldende taalwetgeving in dit land: in Vlaams-Brabant nam bpost onlangs Nederlandsonkundige Franstalige postbodes in dienst, in de Vlaamse gemeente Ronse verspreidde bpost een Franstalige folder, in Kortrijk ontvingen inwoners een bericht van bpost in het Frans en ook in Brussel kregen inwoners een tijdje geleden een brochure van bpost in de bus die enkel in het Frans was opgesteld. Naar aanleiding van dat Brusselse geval diende Brussels parlementslid Walter Vandenbossche een klacht in bij het VCT. Die klacht is nu ontvankelijk en gegrond bevonden.

"Bpost moet als overheidsbedrijf de wetgeving op het gebruik van talen in bestuurszaken strikt toepassen", stelt N-VA-Kamerlid Bert Maertens, die minister Vervotte ondervroeg over deze kwestie. Het postbedrijf levert inspanningen om die taalwetgeving te respecteren, o.m. het inrichten van taalcursussen voor het personeel. Maar die initiatieven blijken volgens Maertens duidelijk niet voldoende. "Te vaak komen grove overtredingen op de taalwetten aan het licht. Zo kan het bijvoorbeeld echt niet dat postbodes niet de taal spreken van de plaats waar ze post moeten uitreiken, zoals in Vlaams-Brabant het geval is."

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht behandelt klachten over de toepassing van de taalwetgeving en formuleert een advies. "Dat advies is echter niet juridisch bindend. Een overheidsbedrijf zoals bpost, de NMBS-groep of Belgacom wordt dus niet meteen afgeschrikt door zo'n advies. Daarom moeten we andere maatregelen overwegen. De N-VA pleit voor de invoering van geldboetes voor overheidsbedrijven die de taalwetgeving aan hun laars lappen. We willen een boetesysteem inschrijven in de nieuwe beheersovereenkomsten die de staat binnen afzienbare tijd met de overheidsbedrijven sluit", besluit Maertens. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be