Gemeente de Waard



1e paal geslagen CPO Groot-Ammers

Wethouder Teus van Gelder sloeg woensdag de 1e paal voor het CPO-project Groot-Ammers Zuidoost. Hij deed dit onder toeziend oog van de toekomstige bewoners, de leden van kopersvereniging De Achtkanters.

Op de locatie verrijzen 15 woningen. Ondanks dat het om rijwoningen gaat, is iedere woning uniek. Architect Bikker ontwierp ze in samenwerking met de leden van de kopersvereniging. De kopers konden door de nauwe samenwerking zelf hun wensen aangeven. De architect rept over een `uitdagend en spannend' proces. De toekomstige bewoners hebben zelf invloed gehad over bijvoorbeeld het uiterlijk van hun gevels. Hierdoor ontstond een gevarieerd, kleurrijk geheel.

weth slaat paal KL Kopersvereniging De Achtkanters bestaat uit starters die zonder inmenging van een projectontwikkelaar hun woning willen laten ontwikkelen en bouwen. Doordat de projectontwikkelaar buiten beeld blijft, kunnen de woningen goedkoper worden en specialer. De vereniging wordt bij het realiseren van het wijkje gefaciliteerd door de gemeente Liesveld. De provincie Zuid-Holland subsidieert het CPO-project met 100.000 euro. De vereniging besteedt het geld aan externe begeleiding.

Het zelf ontwikkelen van woningen vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen. Het begon in 2009 met een oproep aan potentiële kopers om een informatieavond bij te wonen. Daarna volgde een intekenprocedure met loting en de oprichting van de kopersvereniging. Aan tafel op locatie tekenden de bestuursleden van kopersvereniging De Achtkanters met wethouder Van Gelder op 4 maart 2010 de samenwerkings-overeenkomst voor het CPO-project in Groot-Ammers zuidoost. Op 7 mei 2010 werd de bouwvergunning afgegeven, waarna de leden met de architect aan de tekentafel voor de indeling gingen zitten. Door omstandigheden zijn er gedurende het traject geïnteresseerden afgevallen en nieuwe mensen bij gekomen.