Persbericht van VNO-NCW en MKB-Nederland

Bedrijfsleven positief over herziening ambassadenetwerk

Den Haag, 8 april 2011 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren positief op de voorstellen van Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om het diplomatieke netwerk te moderniseren. De ministerraad buigt zich vandaag over de voorstellen om tot een flexibelere en effectievere vertegenwoordiging in het buitenland te komen. Daarbij krijgt economische diplomatie een hoofdrol. Dit sluit aan bij de wens van het bedrijfsleven om zich sterker internationaal op kansrijke markten te positioneren.

VNO-NCW en MKB Nederland zijn tevreden dat het kabinet de bevordering van economische belangen tot prioriteit stelt in het buitenlands beleid. De voorgestelde aanwezigheid van ambassades, consulaten en economische steunpunten in landen die voor het Nederlandse bedrijfsleven van belang zijn, is daar een afspiegeling van. Het bedrijfsleven verwelkomt ook de nieuw te openen posten in West-China en Panama. Tevens is het positief dat de aanwezigheid van het ambassadenetwerk in geheel Europa behouden blijft. De Europese landen zijn met afstand nog altijd de belangrijkste exportbestemmingen voor vele Nederlandse ondernemingen.

VNO-NCW en MKB Nederland wijzen erop dat het bedrijfsleven in toenemende mate gebruik maakt van de economische dienstverlening van ambassades en deze dienstverlening steeds meer waardeert. Het is goed dat het kabinet 8 miljoen euro investeert in de economische functie van het postennetwerk om de kwaliteit van de economische diplomatie te blijven borgen.




Razende Robot Reporter