Koninklijke Visio wint opnieuw Oogfonds Innovatieprijs

Persbericht van Stichting Oogfonds Nederland

Houten, 8 april 2011 - Een Nintendo Wii-spel dat door kinderen met en zonder visuele beperking samen gespeeld kan worden. Met deze inzending heeft Koninklijke Visio voor de tweede achtereenvolgende keer de Oogfonds Innovatieprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt op de eerste dag van de ZieZo-beurs die op 7, 8 en 9 april plaatsvindt in Expo Houten.

De Oogfonds Innovatieprijs is bestemd voor het meest vernieuwende product of dienst op het gebied van blindheid en slechtziendheid. Met de prijs, die bestaat uit 2.500 euro en een beeld vervaardigd door een visueel beperkte kunstenaar, wil het Oogfonds de ontwikkeling van producten stimuleren die bijdragen aan volwaardige participatie van mensen met een visuele beperking in de samenleving. Andere genomineerden waren SkipLink van Bartiméus, een website die internetten gemakkelijker en sneller maakt voor mensen met een visuele beperking en Tactipad van Tactileview, een tekenbord waarmee voelbare tekeningen gemaakt kunnen worden.

Juryrapport
De jury was aangenaam verrast door het Wii-spel. Doordat het inspringt op een bestaande hype onder jongeren, is het een innovatief product. Niet alleen is het ontwikkeld door kinderen met én zonder visuele beperking; ze kunnen ook voor het eerst samen gamen op gelijkwaardig niveau. Door het gebruik van de Wii-balanceboard, zorgt het voor verbetering van de motorische vaardigheden. Tenslotte kan het spel, dat in het Nederlands en in het Engels beschikbaar is, wereldwijd een grote impact hebben.

De ontdekker
In het Wii-spel 'De Ontdekker en het Mysterie van de Diamanten Scarabee' kruipt de speler in de rol van Ben, een archeoloog. Hij belandt in een mysterieuze tempel en krijgt allerlei opdrachten om schatten te verzamelen en de betoverde prinses Tiri te bevrijden. Het spel wordt gespeeld op een Balance Board, een standaard Wii-accessoire. Hiermee kan de speler door het doolhof bewegen, schatten vinden en uitdagingen aangaan. Het spel is een gezamenlijke productie van Koninklijke Visio, TNO ICT, MAD Multimedia en Principal Blue. Fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers en -docenten keken mee naar de motorische aspecten. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, de Europese Unie en het ministerie van Economische Zaken.

Over het Oogfonds
Het Oogfonds is al meer dan zestig jaar nationaal fondsenwerver als het gaat om blindheid, slechtziendheid en oogaandoeningen. De bestedingsgebieden zijn toegankelijkheid, voorlichting, belangenbehartiging en wetenschappelijk onderzoek. Het Oogfonds is organisator van de ZieZo-beurs, de grootste beurs in Europa voor mensen met een visuele beperking. Ga voor meer informatie naar www.oogfonds.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.oogfonds.nl



Razende Robot Reporter