Gemeente Veenendaal


Veenendaal genomineerd voor P-Nuts Award 2011

Mooiste overheidsinitiatief met lokaal energiebedrijf DEVO

Veenendaal is met het lokale duurzame energiebedrijf DEVO genomineerd voor de P-Nuts Awards 2011. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan voorlopers op het gebied van lokaal opgewekte energie uit duurzame bronnen. Op 13 april maakt de jury, waaronder Herman Wijffels en Jacqueline Cramer, bekend wie deze Award mee naar huis kan nemen.

Veertig bedrijven en initiatieven die lokaal duurzaam energie opwekken, gingen voor de P-NUTS Awards. Veenendaal is met energiebedrijf DEVO genomineerd in de categorie mooiste overheidsinitiatieven. De award-winnende initiatieven worden op woensdag 13 april bekend gemaakt tijdens het congres over het opzetten van lokale, duurzame energiebedrijven in Amsterdam.

Wethouder Marco Verloop van Veenendaal is trots: âDit Veense initiatief is met recht genomineerd. Duurzaamheid staat centraal in Veenendaal-oost. We hebben er veel energie ingestoken en nieuwe paden moeten bewandelen. Hier zie je wat een goede samenwerking tussen overheid en private partijen kan opleveren voor het milieu, de inwoners van deze wijk en voor Veenendaal.â

Veenendaal koploper
Goede zorg voor het milieu en de bewoners. Dat is de belangrijkste reden geweest dat de Gemeente Veenendaal in 2007 samen met Quattro Energie B.V (een initiatief van De Smalle Akker b.v., LATEI projectontwikkeling en Patrimonium woonstichting) het lokale duurzame energiebedrijf DEVO heeft opgericht. Het energiebedrijf voorziet Buurtstede, het centrale deel van de nieuwe wijk Veenendaal-oost, van warmte voor ruimteverwarming en het warme kraanwater. Dit via een collectief duurzaam energiesysteem op basis van warmte/koudeopslag, warmtepompen en warmtekrachtkoppeling. Juist door het toepassen van deze combinatie, levert het een aanzienlijke energiebesparing en daarmee milieuvoordeel op. De CO2-uitstoot wordt met dit duurzame energiesysteem met 60% verminderd.

Naast meer wooncomfort en de bijdrage aan een beter milieu, is het bovendien goed voor de portemonnee van de bewoners. Ze betalen per maand ten minste 15% minder aan verwarming en warm tapwater dan bewoners van vergelijkbare gasgestookte woningen. Met dit initiatief is Veenendaal koploper in Nederland.

Stem op DEVO!

Meer informatie over de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost is te vinden op www.devo-veenendaal.nl en de website www.veenendaal-oost.nl. Stemmen op dit initiatief kan via www.p-nuts.nu. Hier staat ook meer informatie over de P-Nuts Award 2011.