Stichting Wakker Dier

Wakker Dier: Behoud Koe in de wei als UNESCO erfgoed (8 april 2011)
Vandaag roept Wakker Dier staatssecretaris Zijlstra per brief op om de Nederlandse koe in de wei aan te dragen voor de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed. Het zou daarmee het eerste Nederlandse immateriële erfgoed op de UNESCO lijst kunnen worden. Op deze manier hoopt Wakker Dier de koeien in de wei te houden en de dieren te beschermen tegen jaarrond opstallen, een trend die de afgelopen jaren toeneemt. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ondersteunt de oproep van Wakker Dier. Directrice Ineke Strouken: "Geen koeien meer in het Nederlandse landschap zou een enorme verarming zijn en ook slecht voor het imago van Nederland. De koe in de wei zou daarom een goede Nederlandse kandidaat kunnen zijn voor de UNESCO erfgoedlijst." Op de lijst van immaterieel erfgoed, waarop onder andere de Franse keuken en het carnaval in het Belgische Aalst staan, kan Nederland momenteel niets aandragen. Allereerst moet Nederland het UNESCO Immaterieel Erfgoedverdrag ratificeren. Toenmalig minister Plasterk had ingestemd met de ratificatie, maar door de val van het kabinet in 2010 heeft de ratificatie enige vertraging opgelopen. Wakker Dier hoopt dat deze oproep de staatssecretaris wakker schudt om snel te zorgen voor ratificatie.

Weidegang

In de afgelopen jaren is de weidegang van koeien in Nederland sterk teruggelopen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 300.000 van de anderhalf miljoen koeien het hele jaar op stal staan. Redenen hiervoor zijn o.a. arbeid- en kostenbesparing of het moeilijk combineren van weidegang met het gebruik van een melkrobot. Vooral voor de grote melkveebedrijven is 'opstallen' makkelijker en vaak goedkoper. In de biologische sector geldt een weideplicht voor alle koeien.

Erfgoed

Een plekje op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed zou de weidegang van de koe kunnen verzekeren. Alle erfgoed dat op deze lijst staat, wordt namelijk beschermd door het betrokken land, daarbij ondersteund door UNESCO. Op de lijst staan tradities en gebruiken die deel uitmaken van de identiteit van een samenleving.

Welzijn en gezondheid

Behalve voor het Nederlandse landschap is weidegang ook belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de koe. Weidekoeien hebben minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat melk van weidekoeien gezonder is dan melk van stalkoeien. Zo blijkt dat biologische weidemelk zelfs 60% meer van het gezonde vetzuur Omega3 bevat en 38% meer CLA dan niet-biologische melk.1


1 Persbericht Louis Bolk Instituut november 2006 "Biologische melk natuurlijk rijker aan goede vetzuren"