TenneT


TenneT informeert markt over congestiemanagement

08-04-2011 TenneT heeft donderdag 7 april 2011 marktpartijen en betrokkenen geïnformeerd over de start van congestiemanagement. Naar verwachting gaat de elektriciteitstransporteur vanaf mei dit systeem toepassen in de regio Zuid-Holland. Met congestiemanagement wordt de capaciteit herverdeeld als de transportcapaciteit niet toereikend is.

Tijdens een door TenneT georganiseerd seminar "Congestiemanagement in de Praktijk" in het Elektrum in Arnhem werd onder meer door operationeel directeur Ben Voorhorst een algemene toelichting gegeven op de ontstaansgeschiedenis van congestie op het hoogspanningsnet en de oplossingen die hiervoor worden zijn bedacht. Tevens werd meer concreet aangegeven hoe congestiemanagement in de praktijk gaat werken. Ook was er een presentatie van de NMa over de Europese ontwikkeling van de energiemarkt op het gebied van congestiemanagement.

Eerste congestie op Maasvlakte
Naar verwachting gaat TenneT dit systeem vanaf mei toepassen in de regio Maasvlakte, waar veel vraag naar transportcapaciteit is door het sterk groeiende aanbod van elektriciteit. In die regio wordt komende periode met een aantal deelnemers begonnen met congestiemanagement. In andere gebieden in Nederland speelt mogelijke congestie pas later een rol. TenneT gaat hiervoor komende periode nog nader onderzoek doen, onder meer in het noorden van het land in het gebied rondom Eemshaven. Parallel daaraan is TenneT bezig met netuitbreidingen, die de komende jaren tot een structurele uitbreiding leiden van het net. In totaal komt er 450 kilometer aan hoogspanningsverbindingen bij. De totale investeringsportfolio voor de komende tien jaar ligt tussen de 4 en 5 miljard euro.

TenneT heeft op haar website alle relevante informatie over congestiemanagement opgenomen en zal daar vanaf mei ook aangeven wanneer er congestie wordt afgeroepen.

Download de presentatie van TenneT.

Zie het origineel
Voor meer informatie kijk op www.tennet.org/congestiemanagement.