Artsen zonder Grenzen

Ivoorkust: bevoorrading ziekenhuizen Abidjan stokt


08-04-2011

In Abidjan heeft Artsen zonder Grenzen gisteren (7 april) anesthesiemateriaal en infuusvloeistof kunnen aanvoeren naar het Abobo Sud ziekenhuis. Dat is het enige ziekenhuis noorden van de Ivoriaanse stad dat nog werkt.De meeste hospitalen in Abidjan hebben al dagen geen nieuwe voorraden meer ontvangen.

Gewonden

Vanwege de straatgevechten rijden de ambulances niet meer en kan de bevolking het ziekenhuis nauwelijks bereiken. Toch neemt het Abobo Sud ziekenhuis iedere dag 25 tot 30 gewonden op, die met auto's of zelfs met kruiwagens worden gebracht.

Vlucht

Waar de veiligheid het toelaat, proberen onze teams medische voorraden af te leveren en medische noodhulp te bieden. Naar schatting 1 miljoen mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen, naar het noorden van de stad, of nog verder weg naar hun dorpen van afkomst.

Duékoué

Buiten Abidjan is een team begonnen met het bieden van medische zorg in de missiepost van de stad Duékoué, waar 20.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht. Verder bieden we basisgezondheidszorg in een medisch centrum in de stad en hebben we de operatiekamer van het ziekenhuis hersteld.

Guiglo

In Guiglo wonen 15.000 tot 20.000 vluchtelingen bij gastgezinnen. Artsen zonder Grenzen verzorgt er basisgezondheidszorg. Naar vier andere steden sturen we tweemaal per week mobiele klinieken, die telkens 50 tot 100 patiënten zien.

Liberia

Ook in buurland Liberia zijn er tienduizenden Ivoriaanse vluchtelingen in het district Nimba. Sommigen keren weer terug, maar in het district Grand Gedeh komen nieuwe golven vluchtelingen aan. Zowel in Grand Gedeh als in Nimba organiseert Artsen zonder Grenzen mobiele hulpposten. Omdat het merendeel van de vluchtelingen bij gastfamilies verblijft, wordt de druk op de lokale gemeenschappen erg groot.