Woningcorporatie Ymere

Almeerse corporaties sturen brandbrief naar de raad

8-4-2011

Deze huisvestingsverordening is kortzichtig en bureaucratisch en onnodige geldverspilling

De drie Almeerse corporaties, GoedeStede, Ymere en de Alliantie hebben een brandbrief naar de gemeenteraad van Almere gestuurd omdat zij het niet eens zijn met de huisvestingsverordening waar de raad binnenkort over stemt.

Maarten Pel, directeur van de Alliantie: Wij hebben deze brief gestuurd omdat we de verordening kortzichtig, onuitvoerbaar en bovendien een opmaat naar een financiële blunder vinden. Het is een bureaucratisch plan waar niemand beter van wordt.

Volgens het college creëert het nieuwe woonruimteverdeelsysteem goede ruimte voor urgenten en biedt het mogelijkheden voor starters en doorstromers. Toch zijn de corporaties dus bepaald niet enthousiast.

Pel: We hebben dezelfde ambities als het college, maar het middel om die te realiseren, deze verordening, is een wanproduct van regelzucht.

Wachttijden, leegstand en kosten
De corporaties maken zich grote zorgen.

Regiodirecteur Pieter Jan Datema van Ymere: Het plan zorgt voor enorme bureaucratie en gaat heel erg veel geld kosten. De gemeente wil de woonruimteverdeling voor een groot deel zelf gaan uitvoeren, terwijl ze daar niet op toegerust is.

"Een woningzoekende moet straks langs verschillende loketten om een huis te krijgen, en elk loket kost hem geld. Bovendien moet een woningzoekende straks een huisvestigingsvergunning hebben en dat kan drie maanden duren. Dat betekent lange wachttijden en veel leegstand.

Volgens de drie corporaties schiet de gemeente zich bovendien financieel in eigen voet. Datema: Er is een landelijke Huisvestingswet in de maak, die uitgaat van vrije vestiging. Daarin staat dat een huisvestingsverordening alleen toegestaan is in gebieden met schaarste.

"Dat geldt niet voor groeistad Almere. Dat betekent dat dit systeem binnen een of twee jaar al weer afgeschaft moet worden, terwijl de invoering ervan miljoenen gaat kosten.

Woningzoekenden worden er niet beter van
Ook de woningzoekenden schieten volgens de corporaties uiteindelijk ook weinig op met dit plan.

Arjan Deutekom, directeur van GoedeStede vertelt: Het college claimt dat dit eerlijker en rechtvaardiger is, maar woningzoekenden worden er niet beter van.

"Zo is de urgentieregeling bijvoorbeeld verruimd. Wie urgent is, moet snel een huis krijgen. Dat staat buiten kijf. Maar in dit voorstel gaat urgentie boven alles. Daardoor wordt het voor de regulier woningzoekenden nog lastiger om op de woningmarkt te slagen dan het nu al is.

Ook over het realiseren van doorstroming hebben de corporaties grote twijfels. Deutekom: Doorstroming op de woningmarkt bereik je door meer huizen te bouwen. Met zoveel beschikbare bouwgrond, zou dit in bouwput Almere toch moeten kunnen.

Het kan eenvoudiger
Volgens de corporaties kan het woonruimteverdeelsysteem op een simpelere manier aangepast worden.

Maarten Pel: De corporaties van Almere hebben verschillende suggesties gedaan bij de gemeente, maar die is hieraan volledig voorbij gegaan. Wij vragen de gemeenteraadsleden in onze brief dan ook om onafhankelijk advies in te winnen en te kijken naar betere en goedkopere oplossingen.