Technologie Stichting STW

STW-Perspectiefprogramma âLearning from Nature to protect cropsâ van start Â

vrijdag 8 april 2011

Vandaag vindt in Wageningen de startbijeenkomst plaats van het STW-Perspectiefprogramma "Learning from Nature to protect crops". Dit onderzoeksprogramma van 6,5 miljoen euro wordt gefinancierd door Technologiestichting STW (4,88 miljoen euro) en het bedrijfsleven (1,63 miljoen euro). De samenwerking van onderzoekers van vijf universiteiten met een groot aantal Nederlandse bedrijven is het een prachtig voorbeeld van waar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar toe wil: de gouden driehoek van samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Het programma gaat op ongekende schaal kennis genereren over natuurlijke resistentie tegen biotische en abiotische stress binnen een honderden populaties van de zandraket (Arabidopsis) in kaart brengen. Deze kennis wordt daarna toegepast op individuele gewassen, om in die gewassen de natuurlijke weerbaarheid terug te brengen. Het is een prachtige mix van fundamenteel onderzoek dat internationaal vooraan het front staat met toegepast onderzoek aan diverse groente- en siergewassen.

Bij Perspectiefprogrammaâs van STW dienen wetenschappers samen met het bedrijfsleven een aanvraag in voor een onderzoeksprogramma als geheel. Als dat na een zeer zware selectie door wetenschappers en CEOâs van bedrijven gehonoreerd wordt, organiseren de aanvragers in samenwerking met STW een open call voor projectvoorstellen binnen het programma. Die voorstellen worden anoniem door STW beoordeeld op basis van referentenrapporten (criteria: kwaliteit van wetenschap en kansen voor toepassing, binnen de context van het programma) van onafhankelijke externe deskundigen.

Binnen âLearning from Nature to protect cropsâ (http://www.stw.nl/Programmas/LFN/) nemen onderzoekers deel van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en Wageningen UR. De projecten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met een groot aantal Nederlandse bedrijven (veel veredelingsbedrijven, maar ook automatiserings- of apparatuurontwikkelaars).

Doel van het programma Het doel van dit multidisciplinaire en innovatieve STW-programma is om het natuurlijke reservoir van de weerbaarheid van planten tegen biotische en abiotische stress te benutten om de natuurlijke weerbaarheid tegen verschillende stressfactoren terug te brengen in landbouwgewassen. Daartoe zullen moderne technologieën benut worden waarmee op grote schaal eigenschappen kunnen worden onderzocht, geanalyseerd en vergeleken. Met deze technologieën zullen mechanismen van plantenverdediging worden ontrafeld, waarbij genen en merkers worden gezocht die gebruikt kunnen worden voor het selecteren van gewassen die weerbaar zijn tegen biotische en abiotische stress. Daarbij zal de nadruk liggen op:

1. het onderzoeken van natuurlijke variatie in resistentie tegen abiotische en biotische stress in verschillende populaties van de zandraket (Arabidopsis), door middel van een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak; 2. het identificeren van mechanismen die ten grondslag liggen aan de resistentie tegen biotische en abiotische stress in Arabidopsis; 3. het ontwikkelen van methoden om complexe datasets ten aanzien van verschillende typen resistenties te analyseren; 4. het benutten van de verkregen informatie over natuurlijke variatie in Arabidopsis om moleculaire merkers te identificeren die gebruikt kunnen worden in de veredeling op resistentie tegen biotische en abiotische stress.

Meer informatie bij dr. Henry van der Valk (STW, program officer - h.vandervalk@stw.nl), prof.dr. Marcel Dicke (WUR, Marcel.Dicke@wur.nl, trekker van het programma vanuit de wetenschap) en dr. Sjoukje Heimovaara (Royal van Zanten, s.heimovaara@royalvanzanten.com, trekker van het programma vanuit het bedrijfsleven).

De wereld van de natuurlijke belagers van de zandraket (Arabidopsis). Illustratie Hans van Pelt, Plant-Microbe Interactions, Universiteit Utrecht