Openbaar Ministerie

Pooierboy voor de rechter

8 april 2011

`Pooierboy' voor de rechter

In juni 2010 werd een 28-jarige verdachte van mensenhandel voorgeleid voor de rechter-commissaris in Breda. De man, zonder vaste woon-of verblijfplaats, zou een jonge vrouw onder dwang hebben aangezet tot prostitutie in diverse plaatsen in Brabant, waaronder een parkeerterrein aan de A59 in Waalwijk en hotels. De verdachte zou de vrouw gedurende een lange periode seksueel hebben uitgebuit en het verdiende geld, vermoedelijk duizenden euro's per maand, hebben uitgegeven aan o.a. drugs. Het slachtoffer, een 20-jarige vrouw uit Eindhoven, heeft een verklaring afgelegd bij het Team Commerciële Zeden van de Politie Midden en West Brabant.

Het onderzoek startte eind 2009 toen verschillende tips binnenkwamen bij de politie. Deze tips verwezen naar het prostitueren onder dwang door verdachte. Het Team Commerciële Zeden van de politie Midden en West Brabant heeft onderzoek gedaan. De man werd op dinsdag 22 juni aangehouden in Eindhoven en op verzoek van een Bredase officier van justitie voorgeleid voor de Bredase rechtbank. Het Team Commerciële Zeden (TCZ) controleert regelmatig bij de ongeveer 40 geregistreerde seksbedrijven in het arrondissement Breda. Medewerkers van het TCZ speuren ook niet-geregistreerde escortbureaus op via advertenties in de krant en op internet. Regelmatig werken hier vrouwen die niet vrijwillig in de prostitutie terecht zijn gekomen. Door de vrouwen regelmatig aan te spreken wordt getracht meer inzicht te krijgen op gedwongen prostitutie. Het feit dat slachtoffers vaak geen aangiften (willen) doen kan de opsporing van deze zware delicten bemoeilijken.

De aanpak van mensenhandel heeft een hoge prioriteit bij het Openbaar Ministerie. Mensenhandel wordt gezien als een moderne vorm van slavernij; slachtoffers kunnen niet vrij over hun eigen lichaam en lichamelijke integriteit beschikken. Terwijl dit als een van de meest fundamentele rechten van de mens wordt gezien in alle internationale verdragen op het gebied van mensenrechten maar ook in onze eigen nationale wetgeving. De pooierboy is een bijzonder verschijnsel van mensenhandel. De pooierboy gaat een relatie aan met een meisje, maakt haar afhankelijk van hem en dwingt haar vervolgens in de prostitutie te werken. De term loverboy wordt hier ook wel voor gebuikt.

De verdachte staat gepland op 11 april 2011 om 14.00 uur (parketnr 811671-09) voor de Meervoudige Kamer in de rechtbank Breda. Er is een dossier mensenhandel en loverboys:

http://www.om.nl/onderwerpen/mensenhandel_en