CDA


Ferrier: Misdadigers Ivoorkust voor het ICC
vrijdag 8 april 2011

De Tweede Kamer sprak deze week met minister Rosenthal over de situatie in Ivoorkust. Daar vonden in november 2010 verkiezingen plaats die gewonnen werden door Alassane Ouattara. Gbagbo, de verslagen zittende president, weigert echter af te treden. Inmiddels is het land in een burgeroorlog terecht gekomen. âEen intens trieste en zorgwekkende situatieâ, aldus woordvoerder Kathleen Ferrier. âHet CDA maakt zich grote zorgen over de situatie aldaar en betuigt zijn medeleven met de slachtoffers en de familieleden en hun naasten. Dit bevestigt helaas dat er met eerlijk verlopen verkiezingen nog geen democratie isâ.

Ferrier sprak ook over het belang van de rol die de Afrikaanse Unie (AU) nu kan spelen. Ferrier: âJose Brito is niet geaccepteerd door Ivoorkust als voorzitter van de AU, en in Ivoorkust lijkt meer waarde te worden gehecht aan de West-Afrikaanse Monetaire Unie. Maar wat is het effect hiervan? En hoe kan de rol van de AU versterkt worden? Met name na de val van Gbagbo zal die rol van belang zijn.

Ferrier gaf het belang aan van sancties: âDe VN-resolutie 1975 biedt hiertoe mogelijkheden, zoals het bevriezen van financiële tegoeden of reisbeperkingen. Alle aandacht moet erop gericht zijn om de bevolking daar te ondersteunenâ. Ferrier sprak haar tevredenheid uit dat het Internationaal Strafhof een duidelijk signaal te kennen heeft gegeven dat de misdadigers, van beide kampen, niet ongestraft zullen blijven. De rechter Ocampo van het ICC sprak van misdaden tegen de menselijkheid en de CDA-fractie hoopt dat de daad zo spoedig mogelijk bij dit woord wordt gevoegd en de schuldigen voor de misdadigers voor de rechter in Den Haag worden gesleept.