Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Radiotelescopen Astron in Hooghalen ingezet voor Galileo

Succesvolle test Galileo in Hooghalen

HOOGHALEN - In Hooghalen hebben de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en sterrenkundig instituut Astron een succesvolle test gedaan van het nieuwe Europese navigatiesysteem Galileo. De stille en rustige omgeving in de bossen van de bovenloop van de Drentsche Aa, is de reden waarom de radiotelescopen van Astron hier ooit zijn gerealiseerd.

Astron volgde woensdag vanuit Hooghalen met één van de radiotelescopen een test-satelliet. In het bijzijn van wetenschappers uit binnen- en buitenland werd de kwaliteit van het signaal gemeten. Het enthousiasme over het resultaat én de rol van de telescoop was na afloop groot,. De Radiosterrenwacht Westerbork is als enige in staat om Galileo te testen, zo zegt projectleider Arnold van Ardenne, voor wie het een spannende dag was.

Astron heeft namelijk goede hoop dat de ruimtevaartorganisatie ESA de telescoop ook blijft gebruiken als vanaf augustus de echte satellieten omhoog gaan. Voor Astron levert het project geld op om ruimteonderzoek te financieren en wellicht op termijn ook extra banen. Volgens Astron biedt het project het noordelijke bedrijfsleven enorme kansen, die nog niet gepakt worden. 'Galileo wordt nauwkeuriger als het Amerikaanse GPS-systeem.'

Zie het TV-item op de website van RTV-Drenthe.
Share