Waterschap Groot Salland

Project Inners van start

Laatste wijziging: 8 april 2011

Waterschap Groot Salland krijgt een voortrekkersrol in een nieuw internationaal energieproject (Inners). Daarnaast is het waterschap ook deelnemer aan het project. Zo wordt er een demonstratieproject opgezet voor het leveren van warmte aan het Raalter zwembad vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte. Een ander deelproject is een studie naar de technische haalbaarheid van duurzame energie uit geconcentreerde (afval)stromen in Deventer.

Inners
Het project Inners gaat vooral om het verbeteren van de energieterugwinning en het hergebruik uit afvalwater. Inners staat voor 'Innovative Energy Recovering Strategies in the urban watercycle'. Aan Inners nemen elf partners deel. Naast Groot Salland zijn dit universiteiten, onderzoekinstellingen, gemeenten en waterschappen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. De partner uit Nederland is waterschap Vallei en Eem. Inners wordt mede mogelijk gemaakt door vijftig procent Europese subsidie uit het zogeheten Interreg IV B programma.

Leiding
De projectpartners hebben Waterschap Groot Salland gevraagd om op te treden als leidinggevende in dit grensoverschrijdende samenwerkingsproject waarin vernieuwen, kennis delen en het zoeken naar oplossingen centraal staan. Daarmee is het waterschap verantwoordelijk voor de totale uitvoering van het project inclusief financiën en communicatie.

Kosten
De totale kosten van Inners bedragen bruto 6.674.000 euro. Dankzij de EU-bijdrage van 50% komt dit netto neer op 3.384.000 euro. De nettokosten voor Groot Salland zijn maximaal 620.00 euro (afhankelijk van de medefinanciering van andere partners), inclusief de deelprojecten in Raalte en Deventer. Daaraan hebben naast de EU ook andere partijen hun financiële bijdrage toegezegd.

Restwarmte RWZI Raalte
Binnen Inners zet het waterschap in Raalte een demonstratieproject op voor warmtelevering vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan het zwembad. Het is een gezamenlijke investering van het waterschap en de gemeente Raalte in duurzaamheid. De gemeenteraad van Raalte heeft al 150.000 euro toegezegd als bijdrage.

Energiewinning in Deventer
Een ander deelproject binnen Inners is de vervolgstudie naar de technische haalbaarheid van duurzame energiewinning uit geconcentreerde (afval)stromen in Deventer. Een eerste studie (waterschap, gemeente Deventer, Tauw, Hogeschool Saxion, STOWA) daarnaar is onlangs afgerond. Met als conclusie dat het technisch haalbaar is. De vervolgstudie kijkt vooral naar de beheersbaarheid van het concept en naar de juridische en de organisatorische aspecten.

Warmte beter benutten
In de waterkringloop is een grote hoeveelheid energie aanwezig die niet wordt gebruikt. Het gemeentelijk afvalwater bevat bijvoorbeeld tien keer de hoeveelheid energie die nodig is voor de behandeling van afvalwater in de zuiveringsinstallaties. Gemiddeld bestaat slechts twintig procent van de binnenkomende energie van de zuiveringsinstallatie uit teruggewonnen energie. Op dit moment wordt dus slechts een klein percentage van het energiepotentieel gebruikt. De energie van dit warme water verdwijnt zonder deze te benutten. Het project Inners gaat onderzoek doen, hoe dat kan verbeteren. Op een rioolwaterzuivering in Raalte of zelfs in de woonwijk, zoals in Deventer.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl