Gemeente Heeze-Leende


Kerntakendiscussie en bezuinigingen

De gemeenteraad beraadt zich op dit moment met het oog op de begroting 2012 op de kerntaken van de gemeente. Deze heroverweging heeft als reden dat er bezuinigd moet worden: de gemeente kan namelijk in de toekomst op minder geld rekenen vanuit het Rijk. Voor de gemeenteraad was dit aanleiding om kritisch te kijken naar alle uitgaven en de producten en diensten die de gemeente aanbiedt.

In de eerste plaats kijkt de raad naar mogelijkheden om te komen tot kostenreductie en/of inkomstenverhoging. Dit levert een deel van de noodzakelijke besparingen op. Daarnaast wil de gemeenteraad weten of er diensten of producten zijn die niet tot de kerntaken van de gemeente horen. Deze kunnen dan misschien worden afgestoten. Het kan ook zijn dat er taken beter (= goedkoper) door een ander kunnen worden gedaan.

Uiteraard kijkt de raad ook kritisch naar de eigen gemeentelijke bedrijfsvoering bij de bezuinigingen.

Rapportage

Op dit moment zijn er nog geen concrete voorstellen, maar te verwachten valt dat de raad een aantal pijnlijke keuzes zal moeten maken. En dat dit consequenties zal hebben voor onze inwoners. Er is nu een tekort becijferd van 1,1 miljoen, een bedrag dat nog kan oplopen in de komende jaren. De raad wil eerst alles zorgvuldig afwegen voordat er besluiten worden genomen. Alle bezuinigingsmogelijkheden worden verzameld en verwerkt tot een rapportage. De besluitvorming over deze rapportage vindt plaats via het reguliere besluitvormingsproces in het rondetafelgesprek (RTG) en de raadsvergadering. Het is mogelijk om tijdens de RTG gebruik te maken van het spreekrecht.

Nadat de raad een besluit heeft genomen, zullen de voorstellen verder uitgewerkt worden in de begroting 2012 en de meerjarenbegroting.

Het RTG behandelt de rapportage op 16 mei 2011. Voor de besluitvorming door de gemeenteraad is een extra raadsvergadering gepland op maandag 30 mei a.s. De stukken zijn circa 10 dagen voorafgaand aan de vergadering op de website www.heeze-leende.nl of in het gemeentehuis te vinden.