Gemeente Heeze-Leende


Voortbestaan streekbuslijn 173

Tijdens de raadsvergadering van 21 februari zijn vragen gesteld over het voortbestaan van de streekbuslijn 173 (Maarheeze - Leende - Eindhoven v.v). Deze vragen zijn vervolgens weer gesteld aan het SRE, daar zij opdrachtgever is aan de vervoerder Hermes.

Koppeling met station Maarheeze
De NS heeft bij de ingebruikname van station Maarheeze de voorwaarde gesteld dat lijn 173 niet mag concurreren met de treinverbinding. Om dit te bewerkstelligen heeft NS aangegeven dat er in 2010 dagelijks minimaal 700 treinreizigers gebruik dienen te maken van het station Maarheeze. (Voor 2011 is het minimum gesteld op 900 reizigers, en voor 2012 is het minimum gesteld op 1.050 treinreizigers).

In september 2010 heeft het SRE 1.000 treinreizigers per dag geteld. Omdat het aantal getelde reizigers meer is dan de NS als minimum heeft gesteld, kan worden geconcludeerd dat lijn 173 niet concurrerend werkt. Dit betekent dat de route van 173 niet hoeft te worden gewijzigd. Het SRE heeft aangegeven dat meerdere reizigerstellingen van station Maarheeze gaan volgen. Daarbij verwacht het SRE dat het reizigersaantal van station Maarheeze toeneemt.

Bezetting lijn 173
Het aantal reizigers op lijn 173 is fors afgenomen. Gezien de komende bezuinigingen bij SRE en andere overheden is de verwachting dat ook lijn 173 daaraan niet geheel aan zal ontsnappen: de verwachting is dat het aantal ritten zal afnemen. Met name de ritten Leende - Eindhoven en v.v. (die dus in Leende beginnen of eindigen) kennen een lage bezetting.

De huidige concessie kent een optie tot verlenging tot 2016, waarvan waarschijnlijk gebruik gemaakt gaat worden. Dat betekent dat het huidige bestek en daarna gemaakte afspraken blijven gelden. Dit impliceert dat buslijn 173 waarschijnlijk zal blijven bestaan. Wat betreft de volgende concessie is het SRE gestart met het opstellen van de OV-visie, de verwachting is dat deze in 2011 in overleg met de provincie, gereed zal komen. Deze visie vormt de input voor de nieuwe concessie.