Watersportverbond - KNWV

Topzeilen: dag 4 Sofia Cup

donderdag 7 april 2011

Palma de Mallorca, donderdag 7 april 2011 - Tijdens de vierde dag van de Sofia Cup op het Spaanse eiland Mallorca begonnen de wedstrijden laat door te weinig wind in de ochtend. De zeilers hebben uren op de kant moeten wachten voordat zij het water op mochten. (Foto's: Thom Touw en Richard Langdon)

Van Rijsselberge surft weer vooraan in het veld
Dorian van Rijsselberge heeft de smaak te pakken op het Spaanse water. Dit zijn condities waar de windsurfer zich wel raad mee weet. De zevende en achtste race van deze regatta wist hij weer twee eerste plekken op zijn naam te schrijven. Hij is de leider in de RS:X klasse. Het protest van woensdag was goed afgelopen. Van Rijsselberge werd in zijn gelijk gesteld en niet gediskwalificeerd.
Thierry Schmitter aan kop in 2.4mR klasse
Paralypische zeiler Thierry Schmitter doet goede zaken, hij werd eerste en tweede vandaag. Momenteel staat hij eerste in het klassement na acht wedstrijden met morgen nog twee wedstrijden te gaan.

Barend Kol heeft vandaag een tiende (laatste) en een zevende plek gevaren. Hij staat nog vierde in het algemeen klassement. Kol:" In de eerste race schoot twee keer het klemmetje van mijn schoot eraf. Nog nooit gebeurt, ik vaar hier al weken mee en nu gebeurd dit twee keer in een race. En dan kan je achteraan aansluiten. De tweede race ging best goed, maar bij de laatste bovenboei raakte ik de boei en kreeg ik een penalty. Dat betekent dan een rondje draaien en toen lag ik zevende. Morgen nog twee races, ik ga nog voor een medaille!"
Marit Bouwmeester voorlopig zevende in het klassement
Marit Bouwmeester behaalde vandaag een veertiende en een twintigste plek. Ze staat nog zevende in het klassement. De punten staan dicht op elkaar, een medaille is nog mogelijk. De Belgische Evi van Acker staat eerste. Bouwmeester: "Ik begon heel goed aan dit evenement, maar gisteren had ik een slechte dag. Het was het tegenovergestelde van wat ik wilde bereiken. Vandaag zat ook niet mee, het was moeilijk. Ik had het weer, vooral de wind, niet in de gaten. De eerste race had ik een verkeerd plan, ik ging naar links en dat was het niet. Bij de tweede race had ik een super goede start, maar ik maakte verkeerde
beslissingen. Uiteindelijk probeerde ik de schade te beperken. Ik heb zo hard mogelijk proberen te vechten. Ik denk dat ik vandaag veel geleerd heb. Het is niet leuk om te racen in de middenmoot. Maar het enige wat je daaraan kan doen, is hard terug vechten. Vanavond uitrusten en morgen een nieuwe dag!"

Matchrace dames klaar met zeilen
Het matchraceteam van Renee Groeneveld, Mandy Mulder en Merel Witteveen is klaar met zeilen in Palma. Door vandaag een race te verliezen van het Australische team Souter en een race te winnen van het Russische team Skudina zijn zij overall twaalfde geworden. Merel Witteveen: "Het ging vandaag een stuk beter dan gisteren. We hebben ons gericht op de focuspunten en dan vooral de pre-start. Vandaag ging dat al een stuk beter, maar de komende weken gaan wij er hard aan werken om dat verbeterd te hebben voor de World Cup in Hyeres."

Annemiek Bekkering, Annemieke Bes en Mijke Lievens sloten dit evenement af met een twintigste positie in het algemeen klassement.
Berkhout en Kyrankou staan nog vijftiende
Lobke Berkhout en Afrodite Kyrankou hadden het vandaag lastiger. Zij zeilden een 33ste en een dertiende plaats en staan vijftiende in het klassement. Lobke Berkhout gaf een reactie na de wedstrijden: "Het ging beter dan andere dagen, de starts gingen lekker. Dan zit je er bij en kan je het spelletje beter spelen. Het waren lastige omstandigheden en we missen de kleine dingen. Dan zit je niet echt in de wedstrijd en ben je niet tevreden na zo'n dag. Ik ben nu met zoveel dingen bezig, als Lisa erbij is, heb je daar steun aan. Het is wel lekker om hier te varen en Afrodite is een bikkel voor zichzelf."

Steven LeFevre & Steven Krol klimmen in klassement
Team Steven heeft vandaag de smaak te pakken met een zesde en twaalfde plaats. Zij stijgen hiermee in het klassement naar een tiende positie en staan 1 plaats voor de gebroeders Coster met gelijk aantal punten. Steven Krol: "De eerste wedstrijd kwamen we niet lekker weg bij de start en zijn we wel goed naar voren gevaren. We finishten uiteindelijk als zesde. In race twee kwamen we goed weg bij de start, we lagen goed vooraan in het veld, maar we maakten wat foutjes en werden door een paar boten ingehaald. De Costers zaten een plek voor ons. We moeten er morgen voor zorgen dat we de medalrace halen. Het zit er zeker in! De kleine foutjes moeten er nog uitgehaald worden."

Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester in de Laser-klasse De twee Laser-zeilers in de kernploeg boekten wisselende resultaten. Met een 25ste en tiende plaats staat Van Schaardeburg nog twaalfde. Bouwmeester had een 32ste en 37ste plaats en staat hiermee 33ste in het klassement. Rutger van Schaardenburg na de races: "Over het resultaat van de eerste race ben ik niet tevreden. Ik weet heel duidelijk waar het mis gaat. De dingen die ik afgelopen winter had geleerd, zie ik goed gaan. Bij de eerste race ging de start niet goed. Hierin moet ik nog extra trainen. Ik kwam niet mee met deze wind qua snelheid. Ik weet wat ik moet aanpassen om het goed te doen. Het resultaat had zeker beter gekund. Morgen zorgen dat ik de medalrace haal."
Overige Nederlanders, niet kernploegleden
Sven & Kalle Coster behaalde vandaag tijdens beide races een elfde positie. En klimmen hiermee in het klassement naar een elfde plaats, een plek achter Delta Lloyd Kernploegleden Steven LeFevre en Steven Krol. Sven Coster: "Het was een zware dag, de eerste keer dat we wedstrijden gevaren hebben dat het onder de 8 knopen was en de pompvlag bleef hangen. Het ging erover wie het beste kon pompen. Morgen proberen twee stabiele races te varen. Dit is de opbouwfase naar het seizoen toe, we hebben een tijdje niet gevaren. Ik denk dat we op de goede weg zijn."

Pieter-Jan Postma in de Finn-klasse behaalde een 22ste en een 29ste positie. Hij zakt hiermee in het klassement naar een dertiende positie.

In de Laser Radial-klasse zeilde Claire Blom vandaag een 35ste en 24ste positie en staat 26ste in het klassement.

In het vrouwen RS:X-veld zeilen Marcelien de Koning en haar
trainingspartner Lilian de Geus. De eerste race zaten de ze vlak achter elkaar. De Koning behaalde een 32ste positie en De Geus een 33ste. De tweede race deed de jonge De Geus het beter met een negentiende positie. De Koning voer een 23ste plek. In het algemeen klassement staat Lilian de Geus 27ste en Marcelien de Koning 32ste.

Eduardo van Vianen zeilde een negentiende en 40ste plek en staat boven Roelof Bouwmeester als tweede Nederlander op een 30ste positie in het algemeen klassement.