Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA-senator Vanlouwe roept Vanackere op om geweld in vluchtelingenkamp in Irak te helpen stoppen

klok 8 april 2011

Een ernstige humanitaire crisis dreigt te escaleren in Irak. Het vluchtelingenkamp van Iraanse oppositieleden op Iraaks grondgebied wordt sinds deze morgen bestookt door Iraakse leger- en politie-eenheden. Tot zover zouden volgens CNN en Reuters reeds 28 doden en meer dan 400 gewonden gevallen zijn. N-VA-senator Karl Vanlouwe roept minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere op zijn invloed te gebruiken om dit buitensporige geweld te stoppen.

De voorbije dagen zouden ongeveer 2 000 soldaten in stelling geplaatst zijn, samen met tanks en oproereenheden, om het kamp te viseren. Gisteren hebben de laatste Amerikaanse waarnemers het kamp moeten verlaten op uitdrukkelijke eis van de Iraakse premier Al-Maliki.

De NCRI (National Council of Resistance of Iran) roept op om dringend dokters en medicijnen te sturen naar het kamp, nu er door het embargo van het Iraakse regime geen dokters en medicijnen meer worden toegelaten.

De vijandigheid van Bagdad tegenover de Iraanse ballingen toont aan dat de invloed van het Iraanse regime in Bagdad steeds groter wordt. De Iraakse regering heeft al meerdere malen gedreigd het kamp te ontruimen. In december werden 140 luidsprekers opgesteld rond het kamp waaruit de bewoners constant bedreigd worden en als Iraanse staatsvijanden bestempeld worden.

Volgens het Internationale Rode Kruis kunnen de bewoners niet genieten van het vluchtelingenstatuut van de Conventie van Genève en zijn ze hierdoor overgeleverd aan de willekeur van de Iraakse regering.

Minister Vanackere antwoordde op een eerdere vraag van senator Vanlouwe dat hij in het verleden reeds via de VN-missie UNAMI en het Internationale Rode Kruis het internationale principe van "non-refoulement" heeft benadrukt dat stelt dat de bewoners van Kamp Ashraf niet tegen hun wil naar Iran kunnen worden teruggestuurd. Maar dit blijkt nu onvoldoende. Ook Washington zit in deze zaak in een lastig parket omdat zij reeds in januari 2009 de controle van het vluchtelingenkamp hebben overgedragen aan de Iraakse overheid.

Deze namiddag om 16 uur wordt een manifestatie gepland door de NCRI in Brussel aan het Schumanplein om van de chef van de Europese Diplomatie, barones Catherine Ashton, te vragen snel en kordaat op te treden tegen Bagdad. N-VA-senator Karl Vanlouwe, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, roept minister Vanackere op om zich uitdrukkelijk achter deze oproep te scharen en diplomatieke initiatieven te nemen via de VN-missie UNAMI. De Europese Unie moet de Iraakse overheid oproepen om het geweld onmiddellijk te staken en de dialoog op te starten. Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, communicatieverantwoordelijke Senaat E-post: valerie vanpeel n-va be