Gemeente Almere

Woning van houten bouwstenen wint prijs

08-04-2011

In het Homeruskwartier in Almere Poort is de eerste duurzame woning in houten bouwstenen in Nederland gebouwd.

Nooit eerder werd in Nederland een huis gebouwd met alleen houten bouwstenen. Vanwege de grote innovatiewaarde van het gehanteerde bouwsysteem - Hout Isolatie Bouw - kreeg de woning in 2010 de 2^e Houtinnovatieprijs. "Houten bouwstenen zijn een nieuw en innovatief product op de Nederlandse markt en vormen een welkome aanvulling op bestaande houtbouw- en andere bouwsystemen. Het systeem sluit aan bij de wens naar flexibel en demontabel bouwen en hogere isolatiewaarden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hout als natuurlijk materiaal," zo motiveerde de jury haar keus.

Voor de kavel in Almere waarop de bewoners hun woning wilden bouwen, gold duurzaam bouwen als belangrijke voorwaarde. De keuze viel daarom al snel op hout: 'Een houten huis voelt voor ons écht als een huis. Dat we bovendien met de houten bouwstenen zelf konden meebouwen, was voor ons ook een belangrijk pluspunt", aldus de opdrachtgevers Basil Kühne en Annelies Handcock. Hun wensen ten aanzien van isolatie en geluidsreductie, én de duurzaamheideisen van de gemeente konden in het systeem met de houten bouwstenen probleemloos worden gerealiseerd.

De houten stenen hebben een standaardmaat van 1000 x 500 x 240 mm (l x h x d). Andere bouwstenen, bijvoorbeeld naast kozijnen, werden exact op maat gemaakt. De dikte van 240 mm is gekozen in verband met de gewenste isolatiewaarde.

Wethouder Adri Duivesteijn: "In Almere Poort kan heel Nederland zien hoe mensen zelf de stad maken. De woningen, waarvan er niet één hetzelfde is, laten zien hoe je eigen fantasie kan worden omgezet in werkelijkheid. De woning van houten bouwstenen is daarvan een mooi voorbeeld. Creativiteit en vernieuwing leverden een duurzame woning op. In deze moeilijke tijd van crisis op de woningmarkt laten particuliere opdrachtgevers ook nog eens zien dat het helemaal niet nodig is om jarenlang op een wachtlijst te staan voor een woning. In Almere kan iedereen een eigen huis bouwen. Je zou daar bij wijze van spreken morgen al mee kunnen beginnen."