Gemeente Gaasterlân-Sleat


Start Burgernet-AED in Zuidwest Friesland

Op 4 april 2011 is er in de Zuidwesthoek van Fryslân een proef gestart, genaamd Burgernet-AED. Met deze proef worden, in het geval van een reanimatie, burgers die zijn opgeleid om een Automatisch Extrerne Defibrillator (AED) te bedienen, gealarmeerd via SMS. In afwachting van een ambulance kunnen zij dan beginnen met de eerst hulp in de vorm van reanimeren en zo nodig defibrilleren.

Burgernet-AED
Burgernet-AED is een project dat is opgezet door de meldkamer ambulance, meldkamer politie en het Antonius Ziekenhuis. Het doel van dit project is om tijdens een reanimatie vrijwilligers ter plaatse te laten gaan om te reanimeren. De alarmering loopt via het systeem van Burgernet, dat al voor een groot deel van Friesland werkt. In de regio Drenthe draaide dit project al een tijdje en door de goede bevindingen in Drenthe heeft de meldkamer in de provincie Friesland het project overgenomen. Door middel van een pilot wordt gekeken of dit systeem ook in Friesland goed kan werken.
Op 4 april is de pilot van het project gestart in de gemeenten Littenseradiel, Boarnsterhim, Súdwest Fryslân, Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat.

AED vrijwilligers
Alle personen in deze gemeenten met een geldig reanimatie certificaat kunnen zich aanmelden bij een AED-coördinator van het plaatselijk belang of via www.fryslanhartveilig.nl. Het doel hiervan is het opzetten van een netwerk van vrijwilligers die kunnen gaan reanimeren en gaan defibrilleren ten tijde van een hartstilstand. De gemeente Gaasterlân-Sleat heeft het afgelopen jaar zeventien AED's opgehangen en hiermee een AED-dekkend netwerk gerealiseerd. Per AED zijn tien vrijwilligers opgeleid, aan deze vrijwilligers wordt nu gevraagd of zij mee willen doen in Burgernet-AED.

Hoe werkt het SMS-systeem?
Het project loopt via het systeem Burgernet van de politie, maar voordat er een SMS kan worden verstuurt naar de vrijwilligers moeten er enkele handelingen worden verricht in de meldkamer. Als eerste komt er een telefoontje binnen bij de meldkamer ambulance over een reanimatie. De centralist stuurt eerst twee ambulances en start dan Burgernet-AED op. Op een scherm kan de centralist zien, waar de vrijwilligers wonen en/of werken en alarmeert deze met de oproep om te gaan reanimeren op de locatie.

Vrijwilligers gealarmeerd
De vrijwilligers die de SMS ontvangen gaan ter plaatse om de reanimatie te starten en zo de overlevingskans te vergroten. Er wordt gewerkt om twee SMS-soorten de deur uit te laten gaan, één voor een groep om te reanimeren en één groep om te defibrilleren. Op dit moment is het alleen nog mogelijk met de mededeling dat er een reanimatie is op een bepaalde locatie en dat de vrijwilligers ter plaatse willen gaan. Als de pilot eenmaal draait, wordt de stichting Burgernet-AED opgericht, deze neemt de taken van de projectgroep over en zorgt er voor dat alles in goede banen wordt geleidt. De pilot duurt tot en met oktober. Als de resultaten positief zijn, wordt dit systeem in heel Friesland ingevoerd. Voorlopig kan dat vanaf dan alleen in gemeenten die zich aangesloten hebben bij Burgernet. In gemeenten die dat niet zijn, is het dan nog niet mogelijk om Burgernet-AED te laten draaien.

Ook AED opgeleid?
De projectgroep roept alle mensen in de bovengenoemde gemeentes, met een geldig reanimatie certificaat, zich aan te melden voor dit project. Dit kan via www.fryslanhartveilig.nl of via het Antonius Ziekenhuis. Samen maken we Friesland Hartveilig, want iedereen heeft toch in hert foar inoar!