Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 8 april 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over het verlenen van steun ter verbetering van de kwaliteit van de landbouwproductie en van de landbouwproducten met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling. Het voorstel is gebaseerd op een EG-Verordening over steun voor plattelandsontwikkeling die voorziet in de mogelijkheid om landbouwers die deelnemen aan voedselkwaliteitsregelingen financieel te ondersteunen als tegemoetkoming in hun controlekost. Daarnaast wordt de mogelijkheid voorzien om producentengroeperingen te ondersteunen voor het voeren van voorlichtings- en afzetbevorderingsacties. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de in-, uit- en doorvoer en overbrenging van vuurwapens, munitie, defensiegerelateerde producten, aanverwante technologie en ander speciaal voor militair gebruik of voor ordehandhaving dienstig materieel, kortweg Wapenhandeldecreet. Het regelt de controle op de handel in civiele vuurwapens, munitie, militair materieel en aanverwante technologie en houdt onder meer de omzetting van drie Europese richtlijnen ter zake in. Het nieuwe allesomvattend kader voorziet uitgebreide controle, evaluatie, toezichts- en sanctioneringsmogelijkheden waarbij zoveel als mogelijk is rekening gehouden met zowel ethische als economische parameters. Over dit voorontwerp van Wapenhandeldecreet wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en bij de SERV.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering duidt volgende personen aan als vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid in het Overlegcomité met gebruikers van het e-Healthplatform: Geert Mareels en Chris Vander Auwera als effectieve leden, en Nathalie De Jaeger en Dirk Dewolf als plaatsvervangende leden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Seppe De Blust vervangt Bram Claeys als vertegenwoordiger van het Vlaams Gewest in de Nationale Klimaatcommissie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, viceminister-president Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters
Het Vlaamse Regeerakkoord voorziet in het hoofdstuk 'mobiliteit' het invoeren van een kilometerheffing voor het vrachtvervoer over de weg, de inning van de verkeersbelastingen in eigen beheer en een vergroening van de autofiscaliteit op basis van de milieuprestaties van de wagen. Nu is er een politiek akkoord tussen de drie gewesten om de verkeersbelastingen te hervormen en tot samenwerkingsakkoorden te komen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het ontwerp van samenvoegingsovereenkomst goed en neemt ze een aantal beslissingen voor de verdere uitwerking ervan.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2011-2013 goed met het Vaams Audiovisueel Fonds met betrekking tot het Mediafonds, een stimuleringsfonds voor televisieproducties. De steunregeling wordt aangemeld bij de Europese Commissie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Na advies van de SERV, de MiNa-raad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap nv Vlaams Energiebedrijf. Het Vlaams Energiebedrijf zal energiediensten faciliteren, aanbieden en coördineren om energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke energieproductie in gebouwen te verwezenlijken. Daarnaast zal het milieuvriendelijke en/of decentrale energieproductie en energielevering bevorderen. Het ontwerp van oprichtingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de toewijzing van de personeelsleden, de goederen, de rechten en verplichtingen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie aan de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen in het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering beslist de erkenning van de vzw Regionale Televisie Aalst-Dendermonde-St.-Niklaas, Dagelijkse Regionale Informatie en Educatie, gevestigd in Vosmeer 16 in Dendermonde, te verlengen tot en met 30 juni 2020.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering legt de zendtijd en de subsidie vast voor het kalenderjaar 2011 voor de levensbeschouwelijke verenigingen die erkend zijn om televisieprogramma's te verzorgen. Ze legt tevens de zendtijd en subsidie vast voor het kalenderjaar 2011 voor de levensbeschouwelijke verenigingen en een organisatie die de belangen van de gezinnen behartigt, die erkend zijn om radioprogramma's te verzorgen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, van de adviescomités van het toeristische logies en van de reisbureaus, en van de Raad van State, definitief een aantal decreten. Het gaat om het oprichtingsdecreet van het agentschap, het Reisbureaudecreet en het Toeristische Logiesdecreet. De wijzigingen hebben betrekking op de overheveling van bepaalde taken van Toerisme Vlaanderen naar het departement internationaal Vlaanderen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Witboek Interne Staatshervorming.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat de algemene regels vaststelt waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen kunnen worden opgelegd aan lokale besturen, kortweg het Planlastendecreet. Bedoeling is een helder decretaal antwoord te geven op de vraag naar minder plan- en rapporteringsverplichtingen voor de lokale en provinciale besturen, zonder de positieve verworvenheden van het planmatig werken onderuit te halen. Dit moet de efficiëntie en effectiviteit van de lokale besturen ten goede komen en ook de interne efficiëntie en effectiviteit bij de Vlaamse overheid verhogen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent zo'n 247.000 euro subsidie toe aan een aantal centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning met het oog op de realisatie van het hulpprogramma crisisjeugdhulpverlening in 2011.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 225.000 euro subsidie toe aan het project 'Ambulante pedagogische begeleiding en training voor ouders samen met hun kinderen (Tuimel)' van vzw Het Open Poortje in Schilde.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het gewijzigde uitvoeringsbesluit bij het decreet over de zorgverzekering. Zo wordt uitvoering gegeven aan de bepaling dat de jaarlijkse bijdrage na vijf jaar niet meer verschuldigd is als ze door onvoldoende informatie niet kon geïnd worden; en aan de overgangsmaatregel voor personen die, overeenkomstig de Europese Verordening, niet meer kunnen aansluiten, zoals personen ten laste van grensarbeiders.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor 2011 zo'n 514.000 euro subsidie toe aan de zes expertisecentra kraamzorg voor de realisatie van de opdrachten uit het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de expertisecentra kraamzorg. Ze keurt meteen ook een addendum goed bij het convenant. Dat addendum voorziet in een aantal wijzigingen zoals de naamswijziging van het 'agentschap Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin' in het 'agentschap Zorginspectie' en de overname van één van de betrokken vzw's.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 183.000 euro subsidie toe aan de inloopteams om in 2011 groepsgerichte activiteiten rond kleuterparticipatie te organiseren. De activiteiten moeten tot doel hebben dat er meer kinderen op tweeënhalfjarige leeftijd worden ingeschreven in het kleuteronderwijs.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat als doel heeft de federale regering te verzoeken het koninklijk besluit te nemen waarbij aan de nv Rotterdam-Antwerpen Pijpleiding opgelegd wordt haar installaties voor het vervoer van vloeibare koolwaterstoffen, gelegen op het grondgebied van de stad Antwerpen ter hoogte van uitwatering Esso, te wijzigen. De wijziging van de ligging en van het tracé van de leidingen is nodig in het kader van de te realiseren dijkverhoging in uitvoering van het Geactualiseerd Sigmaplan.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering draagt het wegvak N32 - Geldmuntstraat, Noordzandstraat tussen kmp. 0,000 en kmp. 0,496 over aan de stad Brugge. Het wegvak op het grondgebied van de stad Brugge heeft een louter plaatselijke functie en mag dus ingedeeld worden bij de gemeentewegen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de uitvoering van het EFRO Doelstelling 2-programma Vlaanderen voor de periode 2007-2013 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de cofinanciering van het EFRO Project Container transferium Beverdonk - P&O Ports Holdings. Ze machtigt de bevoegde minister voor Mobiliteit en Openbare Werken om het subsidiebesluit voor een bedrag van 351.000 euro te ondertekenen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche In het kader van de omzetting van de Europese regelgeving ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in Vlaamse regelgeving hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en aan het wijzigingsbesluit over de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen. Het betreft onder meer de invoering van duurzaamheidscriteria voor vloeibare biomassa en de garanties van oorsprong. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Vlaamse Woonraad en van de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening-Onroerend Erfgoed hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over het grond- en pandenbeleid. De wijzigingen bevatten enerzijds technisch-juridische aanpassingen, en anderzijds enkele inhoudelijke aanpassingen waarmee de Vlaamse Regering eerder al principieel akkoord is gegaan. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de SERV, van de VRWI en van de MiNa-Raad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. Het decreet vervangt het afvalstoffendecreet en kadert enerzijds in de omzetting van de Europese kaderrichtlijn en anderzijds in de trend om het afvalbeleid in een bredere context te plaatsen en een basis te creëren voor een beleid gericht op het duurzaam beheer van materiaalkringlopen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten over de levering van water voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering besliste in 2006 principieel om geen formulieren meer in regelgeving op te nemen. Op deze manier moet bij een aanpassing van een formulier niet telkens het besluit zelf worden gewijzigd, en wordt dus een toename van regelgeving vermeden. In dit kader wil het Agentschap voor Natuur en Bos formulieren loskoppelen uit de sectorregelgeving. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor principieel het besluit hierover. Bij elk besluit dat voorziet in het gebruik van een formulier, waarbij het formulier als bijlage is gevoegd, wordt de verwijzing naar het formulier geschrapt en wordt in plaats daarvan verwezen naar de website van Natuur en Bos. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het Europees Milieuagentschap (EMA) rapporteert over de kwaliteit, de belasting en de kwetsbaarheid van het milieu in Europa. De vertegenwoordiging van de Belgische Staat in de raad van bestuur in het EMA wordt door de gewesten verzekerd via een driejaarlijkse beurtrol. De Vlaamse Regering wijst Philippe D'Hondt van de Vlaamse Milieumaatschappij aan als afgevaardigde van het Vlaamse Gewest in de raad van bestuur van het Europees Milieuagentschap, voor de periode van 1 juli 2011 tot 30 juni 2014.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Door het decreet integraal waterbeleid hebben de polders en wateringen in Vlaanderen nieuwe en ruimere taken gekregen. Zo zijn er deelbekkenbeheerplannen opgesteld met acties om de komende zes jaar uit te voeren. Het zijn de polders en wateringen die deze acties moeten uitvoeren. Omdat het uitvoeren van deze acties voor de kleine besturen een zware opgave is, is het aangewezen de werking van polders en wateringen te herwaarderen via fusie of uitbreiding tot op deelbekkenniveau. Inactieve en kleine polders en wateringen opheffen, zorgt daarnaast voor administratieve vereenvoudiging voor gemeenten en provincies en een betere dienstverlening naar de burger. De Vlaamse Regering keurt daarom de opheffing goed van de wateringen De Lestpolder, De Kortelake, De Rijt, De Gavergracht, De Gaver, de watering van Schendelbeke, De Kwaadbroeken en watering Idegem-Appelterre.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent voor 2011 vier subsidievoorschotten van in totaal 713.600 euro toe aan de vzw Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare en aan vzw Progebraille - Helen Keller in Zellik voor aanvullende tewerkstelling in het kader van de bibliotheekvoorziening voor blinden, slechtzienden en personen met een leesbeperking.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2013 met het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De beleidsnota onderwijs vermeldde de intentie de scholengemeenschappen te versterken bij de vorming van nieuwe scholengemeenschappen op 1 september 2011. Ondertussen is gebleken dat dit dossier samenhangt met dossiers als leerzorg, de hervorming van het secundair onderwijs en geïntegreerde omkadering, zodat vernieuwingen best in één beweging gebeuren. Dit zou kunnen vanaf 1 september 2014. De nieuwe maatregelen vanaf 1 september 2011 zijn dus beperkt. Het gaat onder andere om de vermindering van de termijn voor de samenstelling van scholengemeenschappen en voor de toekenning van ICT-middelen, het verlengen van de toekenning van de globale puntenenveloppe aan de scholengemeenschappen en het verlengen van een aantal maatregelen rond toekennen van zorgmiddelen voor het basisonderwijs. De Vlaamse Regering hecht daarvoor, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Cao IX bepaalt dat er een specifieke vakantieregeling moet komen voor het administratief personeel in het onderwijs. De Vlaamse Regering hecht daarvoor, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit met de vakantieregeling voor bepaalde leden van het administratief personeel in het onderwijs. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de toekenning van dienstvrijstellingen aan personeelsleden die deelnemen aan vergaderingen van lokale inspraakorganen in het onderwijs, en de aanpassing van het minimum- en maximumaantal uren voor een ambt met volledige prestaties in het gewoon secundair onderwijs. Dit besluit geeft uitvoering aan een maatregel uit cao IX. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor onderwijspersoneel, over de ambtshalve concordantie en over de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen voor het personeel van de centra voor volwassenenonderwijs. Door de vastlegging van nieuwe opleidingsprofielen voor hoefsmid, siersmid en (hulp-)mecanicien onderhoud en herstellingen motorfietsen worden de hiervoor noodzakelijke wijzigingen aangebracht in de regelgeving over de studiebekrachtiging en de indeling van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse bepalingen van het besluit over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. De wijzigingen omvatten onder andere een actualisering van de lijst bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in het gewoon secundair onderwijs en van de rechtsgrond voor het gelijkwaardig verklaren van buitenlandse studiebewijzen en de toevoeging van het certificaat van een opleiding secundair-na-secundair. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in de bevoegde comités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de regelgeving voor de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden uit het deeltijds kunstonderwijs en de bijbehorende bijlage. De wijzigingen omvatten enkele aanvullingen, vervolledigingen en correcties, naast het vervangen van de bekwaamheidsbewijzen voor het kunstvak Scenario en de toevoeging van een aantal bekwaamheidsbewijzen voor beeldende kunst. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaats in de bevoegde comités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Paul Cottenie, de commissaris-coördinator van de Vlaamse Regering bij de hogescholen, is op 31 december 2010 met pensioen gegaan. De functie van commissaris-coördinator is in het decreet over hogescholen geschrapt. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit dat de regels vaststelt voor de werking van het college van algemeen directeurs van de hogescholen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering erkent de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in sport en bewegen' als nieuwe opleiding van de Hogeschool West-Vlaanderen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over het opvangverlof voor de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medische-sociale centra met het oog op adoptie en pleegvoogdij. Personeelsleden die het verplicht voorbereidingsprogramma volgen in het kader van een adoptie krijgen daarvoor de nodige dienstvrijstelling. Het besluit geeft uitvoering aan een maatregel uit cao IX. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee besluiten met betrekking tot het vaderschapsverlof voor personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. De wijziging geeft uitvoering aan een bepaling in cao IX. Hiermee wordt het vaderschapsverlof dat wordt toegekend bij hospitalisatie of overlijden van de moeder eveneens van toepassing op de partner van de biologische moeder. Zo wordt tegemoetgekomen aan nieuwe gezinssituaties. Het wijzigingsbesluit wordt nu geagendeerd voor onderhandelingen in de bevoegde comités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie ter uitvoering van het decreet volwassenenonderwijs. De wijziging geeft uitvoering aan een punt uit de cao basiseducatie dat voorziet in een aanpassing van de vergoeding voor het woon-werkverkeer van de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie. De Centra voor Basiseducatie voorzien zelf in de uitbetaling van de vergoeding voor hun personeelsleden via de door de Vlaamse Regering toegekende werkingstoelage. Met de wijziging wordt de werkingstoelage per lesuurcursist nu opgetrokken tot 1,9669 euro. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van Onderwijsdecreet XXI. Het heeft als operationele doelstelling een reeks aanvullingen en actualisaties te doen aan de bestaande niveau- en themadecreten met het oog op een verbetering van de organisatie van het academie- of schooljaar 2011-2012 met bijhorend een aantal vereenvoudigingen; een verduidelijking te geven met betrekking tot een aantal decretale bepalingen en om uitvoering te geven aan een aantal afspraken opgenomen in de beleidsbrief Onderwijs 2010-2011. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. De overeenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet en minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap over de samenwerking rond het arbeidsmarktbeleid, de opleiding en de mobiliteitsbevordering van werkzoekenden. Ze gelast tegelijk de bevoegde minister voor Werk om dit ontwerp van akkoord ter goedkeuring voor te leggen aan de raad van bestuur van VDAB. Het nieuwe akkoord is opgesteld op basis van de positieve resultaten van het vorige samenwerkingsakkoord, dat gesloten werd in 2006, en bevat meer ambitieuze doelstellingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Klei van de Kempen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II' in Antwerpen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebieden voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Golf Beveren'. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering verklaart de functie van raadslid bij de Raad voor vergunningsbetwistingen vacant en machtigt de bevoegde minister van ruimtelijke ordening om de oproep tot kandidaat-raadsleden bekend te maken via het Belgisch Staatsblad, de gedrukte media en Jobpunt Vlaanderen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de organisatie en werking van de Raad voor vergunningsbetwistingen regelt. Door deze wijziging kan de Raad ook administratief personeel aanwerven voor de graad van assistent, en wordt de regeling van het griffierecht aangepast aan de gewijzigde Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op dit moment verleent Toerisme Vlaanderen advies over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) als de gronden binnen het uitvoeringsplan bestemd zijn voor recreatie. In de praktijk wordt de bestemming 'recreatie' gebruikt voor zowel toerisme als voor sport. Voor sportterreinen is Bloso verantwoordelijk, en zou deze dus advies moeten kunnen verlenen. Omdat het verschil tussen recreatie en sport niet altijd scherp te stellen is, stelt de Vlaamse Regering voor om voor recreatiegronden zowel Toerisme Vlaanderen als Bloso als adviesverlener te laten optreden. Ze wijzigt hiervoor principieel twee besluiten over de adviesverlenende entiteiten van de Vlaamse administratie bij ontwerpen van provinciale ruimtelijke structuurplannen en van ruimtelijke uitvoeringsplannen. Over dit besluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering keurt het samenwerkingsakkoord goed met de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over dopingpreventie en
-bestrijding in de sport. Het samenwerkingsakkoord is geactualiseerd en vervangt het vorige, dat dateert van 2001. Het akkoord definieert onder andere de elitesporters en bepaalt wie van deze elitesporters zijn verblijfsgegevens moet meedelen. Ze machtigt de bevoegde minister voor Sport om het samenwerkingsakkoord in naam van de Vlaamse Gemeenschap te ondertekenen. De Vlaamse Regering wijzigt meteen ook principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over medisch en ethisch verantwoorde sportbeoefening. De wijziging beoogt de regels uit het nieuwe samenwerkingsakkoord rond dopingsbestrijding en
-preventie om te zetten in Vlaamse regelgeving. Meer specifiek is een aanpassing van de regels rond verblijfsgegevens nodig, waarbij het aantal verblijfsgegevens dat de verschillende elitesporters moeten opgeven in vergelijking met de huidige Vlaamse regeling drastisch wordt beperkt, omdat niet langer alleen wordt uitgegaan van het niveau van de elitesporter, maar ook van de dopinggevoeligheid van zijn sportdiscipline buiten competitie en de mogelijkheid waarmee hij buiten competitie onaangekondigd kan worden gecontroleerd. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de private arbeidsbemiddeling. De wijziging voert de verplichting in voor uitzendkantoren om binnen een termijn van negen maanden van een erkenning effectief gebruik te maken van deze erkenning. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren'. Het GRUP wil de principes van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uitwerken voor de hoofdspoorweg voor goederenvervoer tussen Antwerpen en Montzen, ter hoogte van de zone 'Oude Landen' in Ekeren. Over dit besluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State.