Rijksoverheid

Praat mee over toekomst Europees Landbouwbeleid

Nieuwsbericht | 08-04-2011

Meepraten over de toekomst van het Europees Landbouwbeleid (GLB)? Dat kan op de speciale website externe link: www.toekomstglb.nl. De website is een initiatief van het Netwerk Platteland en is mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

In 2014 wordt het Europees Landbouwbeleid drastisch gewijzigd. Daarom zijn de komende 2 jaar bepalend voor de vormgeving van het Europees Landbouwbeleid. Op de website externe link: toekomstglb.nl kunnen alle betrokken partijen en personen meepraten over het nieuwe GLB. Daarnaast biedt de site een goed overzicht van de totstandkoming van het nieuwe GLB.
Staatssecretaris Bleker spreekt op de conferentie 'het Europees Landbouwbeleid op weg naar 2014'

Conferentie

Staatssecretaris Henk Bleker heeft de nieuwe website gisteren officieel geopend tijdens de conferentie 'Het Europees Landbouwbeleid op weg naar 2014'. Bij deze conferentie gingen bijna 150 deelnemers met elkaar in debat over de toekomst van het GLB.

Het GLB

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie (EU) is in 1957 ingevoerd. Het doel was boeren een redelijk inkomen te bieden. Consumenten moesten verzekerd zijn van voldoende en goed voedsel. Het GLB bestaat nu uit twee pijlers:
inkomensondersteuning/markt-prijsbeleid en plattelandsontwikkeling.

Inzet kabinet

Het kabinet vindt dat het nieuwe Europese landbouwbeleid ervoor moet zorgen dat bedrijven meer innoveren, zich beter op de markt richten, en beloond worden voor maatschappelijk prestaties voor bijvoorbeeld natuur, milieu, diergezondheid en landschap.

Oproep om mee te praten

Staatssecretaris Henk Bleker roept iedereen op om mee te praten over het nieuwe GLB. "Hoe vullen we het nieuwe GLB in? Ik wacht iedere dag op voorstellen!", schrijft Bleker op het forum van de site.