KBvG:Consument wordt dupe van nieuwe wettelijke regeling incassokosten

Persbericht van KBvG

Den Haag, 8 april 2011 - Het nieuwe wetsvoorstel over de maximale hoogte van incassokosten kan zeer nadelig uitpakken voor consumenten. Daarvoor waarschuwt de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders (KBvG). Op basis van dit voorstel mogen bedrijven namelijk al na twee weken betalingsachterstand en slechts één sommatie direct de volledige maximale incassokosten in rekening brengen. Bovendien mogen deze kosten worden berekend over iedere niet betaalde termijn, wat extra nadelig is wanneer er sprake is van een maandelijks premie. De KBvG pleit voor aanpassingen van het wetsvoorstel waarover de Tweede Kamer volgende week een besluit neemt.

Het Wetsvoorstel maximering incassokosten beoogt duidelijkheid te verschaffen over de kosten die schuldeisers in rekening kunnen brengen bij het niet betalen van vorderingen. Onderzoek door de Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR/MO-groep) in 2008 bracht namelijk aan het licht dat sommige incassobureaus onevenredig hoge incassokosten in rekening brachten en zich niet hielden aan de door de rechtspraak geformuleerde tarieven. De toenmalige minister van Justitie Hirsch Ballin gaf daarop opdracht om een wettelijke regeling uit te werken die consumenten tegen te hoge incassokosten beschermt.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waarschuwt nu dat dit wetsvoorstel wel eens heel erg nadelig kan zijn voor de consument. In het voorstel is namelijk opgenomen dat de schuldeiser (dus bijvoorbeeld het energiebedrijf of telecomprovider) na 14 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn en het versturen van een sommatie de volledige maximale incassokosten in rekening mag brengen. Bij een onbetaalde factuur van E. 120,00 is dat bijvoorbeeld E. 40,00, bij een nota van E. 900,00 mag er E. 135,00 aan kosten in rekening worden gebracht. Op dit moment worden vaak alleen maar herinneringskosten of administratiekosten in rekening gebracht. Het gaat dan meestal om kleine bedragen.

Verslechtering ten opzichte van huidige situatie Bovendien kunnen in de nieuwe regeling incassokosten worden berekend over iedere niet betaalde factuur. Dat houdt in dat als er bijvoorbeeld maandelijks premie moet worden betaald, over iedere niet betaalde termijn incassokosten kunnen worden berekend. Pas bij een eventuele gerechtelijke procedure moeten de incassokosten worden berekend over de totale vordering.

"Op dit moment zien wij dat grote schuldeisers complete incassoafdelingen aan het opzetten zijn" zegt John Wisseborn, voorzitter van de KBvG. "Daar is natuurlijk niets mis mee, maar deze ontwikkeling lijkt ten koste te gaan van de consument die incidenteel een vordering te laat betaalt. Die moet direct de maximale incassokosten betalen en dat is een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie." Onlangs liet ook de Consumentenbond haar ongenoegen blijken over het feit dat al direct na het versturen van een herinnering de volledige incassokosten kunnen worden berekend.

Kosten over totale vordering berekenen
De KBvG pleit ervoor dat pas incassokosten in rekening gebracht mogen worden vanaf het moment dat er daadwerkelijk incassomaatregelen worden verricht. "Objectief is hiervan sprake wanneer de vordering ter incasso in handen wordt gegeven van een incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder", aldus Wisseborn. "De kosten die de schuldeiser zelf maakt, kunnen uitstekend worden vergoed vanuit de vertragingsrente."

Ook de Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden heeft oog voor dit probleem. André Moerman van de LOSR: "Wij snappen dat bedrijven hun eigen incassoafdeling hebben. Maar het is wel wrang dat al na het versturen van één enkele sommatie incassokosten in rekening gebracht kunnen worden en dat dit ook over iedere afzonderlijke termijnbetaling mag gebeuren. Het lijkt ons redelijker dat bij het berekenen van incassokosten alle openstaande vorderingen van een schuldeiser bij elkaar opgeteld worden."

*

Links:
http://www.kbvg.nl



Razende Robot Reporter