Rijksoverheid

Hervorming diplomatie: duidelijke keuzes, nieuwe accenten

Persbericht | 08-04-2011

De ministerraad heeft op voorstel van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken besloten tot hervorming van de Nederlandse diplomatie. De behartiging van Nederlandse belangen staat daarin centraal, met veel aandacht voor economische diplomatie.

In het postennetwerk worden keuzes gemaakt: geen kaasschaaf. De sluiting van posten ligt onder het beslag van instemming van de Rijksministerraad.

Buitenlandse Zaken bezuinigt de komende jaren 74 miljoen euro: 55 miljoen bij ambassades en consulaten en 19 miljoen euro bij het ministerie in Den Haag. De arbeidsvoorwaarden en huisvesting worden versoberd. Door een extra ombuiging van 8 miljoen euro per jaar worden verdere investeringen mogelijk gemaakt, onder meer in economische diplomatie en consulaire hulp aan Nederlanders in het buitenland.

Het aantal medewerkers krimpt van 2.800 nu naar 2.500 in 2015. Bij ambassades en consulaten worden 200 functies geschrapt, bij het ministerie in Den Haag 100. In de vorige fase was dat omgekeerd. Ook andere ministeries besparen mee. Het huidige aantal van 356 attachés wordt substantieel kleiner.

Het standaardbeeld van een ambassade als een gebouw met een vlag en personeel wordt doorbroken. Er komen onder meer reizende ambassadeurs met Den Haag als thuisbasis. Vaker zal één ambassade Nederland in een aantal landen tegelijk vertegenwoordigen. Sommige posten sluiten, nieuwe posten gaan open. Er komen in Panama en Zuid-Soedan nieuwe posten en een consulaat-generaal in West-China. De ambassades in de volgende landen gaan dicht: Uruguay, Ecuador, Guatemala, Nicaragua, Bolivia, Kameroen, Eritrea, Burkina Faso en Zambia. Verder sluit het consulaat-generaal in Barcelona.

De consulaire dienstverlening moet staan als een huis. Bijstand aan Nederlanders in extreme nood wordt versterkt, bijvoorbeeld in crisisgebieden. De reguliere consulaire dienstverlening wordt gestroomlijnd en versoberd. Met een kleiner postennetwerk zullen Nederlanders soms verder moeten reizen om een paspoort aan te vragen in het buitenland en wordt het paspoort duurder. Daar staat tegenover dat de geldigheidsduur verlengd wordt naar 10 jaar en dat in het buitenland wonende Nederlanders bij meer Nederlandse gemeenten een paspoort aan kunnen vragen.