Provincie Utrecht

Onthulling informatiebord fort Vossegat

Herinnering aan `vergeten' Fort Vossegat

Op de plek van de Kromhoutkazerne in de stad Utrecht lag vroeger Fort Vossegat, een van de vergeten forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om dit fort, net als de rest van de linie, meer beleefbaar te maken onthulde gedeputeerde Anneke Raven gisteren een herinneringsbord. Dit deed ze samen met buurtbewoner Jan Kocken, die met het idee ervoor kwam.

Op het terrein van de Kromhoutkazerne zijn nog wat restanten over zoals de grachtbrug en het munitiedepot. De gracht is (grotendeels) gedempt. Het fort is eigendom van het Ministerie van Defensie en is niet te bezoeken.

Van het fort zijn geen zichtbare contouren over, waardoor het vergeten dreigt te worden. Nu herinnert het nieuwe informatiebord de voorbijgangers aan haar bestaan. Ook zullen de contouren van het fort de komende jaren worden teruggebracht in de nieuwe bestrating van de Weg tot de Wetenschap.

Fort Vossegat is gebouwd tussen 1817 en 1819. Het sloot het acces Kromme Rijn met beide kaden af en ook de weg Utrecht-Bunnik. Daarnaast verdedigde het een voorliggende inundatiesluis. Na de bouw van de vooruitgeschoven forten Rijnauwen en Vechten werd het verbouwd van een uitgebreid fort naar een simpel open werk.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11