Rijksoverheid

Herziening onderwijssubsidies

Nieuwsbericht | 08-04-2011

Met de herziening van de onderwijssubsidies moeten scholen minder last krijgen van administratieve rompslomp en versnippering van budgetten. Zo kunnen zij zich beter concentreren op hun kerntaak: het onderwijs.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Van Bijsterveldt en staatssecretaris Zijlstra (OCW).

Met deze herziening geeft het kabinet uitvoering aan de ombuigingsoperatie uit het regeerakkoord. Het kabinet komt hiermee tevens een toezegging van het vorige kabinet na om het subsidiestelsel nader te bezien.

Aanjaagfunctie subsidies

Het subsidiebeleid zal worden geconcentreerd op de beleidsprioriteiten van dit kabinet. Subsidies die hieraan niet ten dienste staan worden geschrapt of versneld afgebouwd. Ook wordt het specifiek doelgroepenbeleid beëindigd.

Uitgangspunt is dat de subsidies die beschikbaar worden gesteld een aanjaagfunctie hebben binnen de onderwijsinstellingen. Op het moment dat die aanjaagfunctie is vervuld, worden de subsidies beëindigd.

Om de bureaucratie en bestuurlijke drukte terug te dringen wordt een efficiencykorting toegepast op raden en instituten, zoals in het regeerakkoord reeds is aangekondigd.

Vereenvoudiging lumpsum

Naast de taakstelling op subsidies wil het kabinet de basisfinanciering van onderwijsinstellingen, de lumpsum, vereenvoudigen.

Bij de huidige bekostiging moeten scholen in sommige gevallen soms een uitgebreide aanvraagprocedures doorlopen. Bezien wordt of dat transparanter en minder bureaucratisch kan. De Tweede Kamer wordt hierover voor Prinsjesdag 2011 nader geïnformeerd.