Openbaar Ministerie

Drie aanhoudingen voor uitbuiten Oekrainers

8 april 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Een Nederlandse eigenaar van een uitzendbureau en twee Poolse mannen zijn opgepakt op verdenking van mensenhandel, mensensmokkel en fraude.

De mannen van 30, 46 en 49 jaar uit Noord-Holland-Noord worden ervan verdacht een onbekend aantal Oekraïners via een uitzendbureau te werk te hebben gesteld op de identiteit van Poolse personen. Daarbij zouden de Oekraïners, die officieel in Nederland niet mogen werken, voor hun reis naar Nederland fors hebben moeten betalen, waardoor ze zich in de schulden hebben moeten steken. Eenmaal in Nederland zouden ze wederom geld hebben moeten afdragen. De Oekraïners werkten via het uitzendbureau bij bedrijven in de Kop van Noord-Holland. Zij moesten een deel van hun salaris afstaan aan de verdachten.

Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de (vreemdelingen)politie Noord-Holland-Noord. Hierbij is eveneens samengewerkt met de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst. Er zijn doorzoekingen geweest in de woningen van de verdachten en in het kantoor van het uitzendbureau.

De verdachten zijn 22 maart aangehouden. De Raadkamer van de rechtbank Alkmaar heeft vrijdag 8 april beslist dat de drie verdachten nog zeker zestig dagen in voorlopige hechtenis blijven.

Mensenhandel en mensensmokkel zijn twee verschillende delicten. Mensenhandel is uitbuiting. Bij mensensmokkel gaat het om hulp bieden bij illegale inreis en bij illegaal verblijf in Nederland, in dit geval onder meer door het laten werken op andermans identiteit.