Interprovinciaal Overleg (IPO)


'Aanpak asbest moet harder en strenger'

8 april 2011

De boodschap van de gezondheidsraad en de onderzoeksinstituten is helder: Asbest is een stof die gevaarlijker is dan gedacht en jaarlijks meer slachtoffers maakt dan het verkeer. De Tweede Kamer, die 7 april de kabinetsreactie op de boodschap van de gezondheidsraad besprak, drong daarom unaniem aan op een hardere aanpak en een strengere bestraffing van overtredingen met asbest.

Staatssecretaris Joop Atsma (CDA) gaf aan dat de aanpak van de asbestproblematiek in 2010 al is geïntensiveerd. VVD-Kamerlid René Leegte vroeg aanvullend daarop gebruik te maken van de kennis die is opgedaan bij de vuurwerkramp in 2010 in Enschede, en om de rechtbank beter te informeren over de ernst van de problematiek en de gevolgen voor de slachtoffers.

SP-lid Paulus Jansen, gesteund door Fatma Koser Kaya (D66), drong aan op een vervroeging van de datum voor het verbod op het hebben van asbestdaken (in 2024). Atsma was echter onvermurwbaar. Wel zei hij toe aan de Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) dat hij zijn collega op Financiën Frans Weekers (CDA) gaat vragen of er een extra stimulans mogelijk is om asbestdaken te vervangen door zonnepanelen door aanpassing van de bestaande fiscale regeling.
Suggesties om de regionale uitvoeringsdiensten als expertiseloket voor bouw en woningtoezicht (BWT) van de gemeenten in te zetten bij de aanpak van asbest zal Atsma aan de VNG voorleggen. Verdere uitspraken wilde hij daar echter niet over doen.

De oppositie kondigde aan enkele moties in te dienen zodat dit onderwerp komende weken terug komt op de plenaire agenda van de Tweede Kamer.
Dossier:
Milieu

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294