Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen en PIJ-maatregel voor gewapende overvallen

8 april 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen drie verdachten van meerdere gewapende overvallen gevangenisstraffen geëist. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Zeist, een 17-jarige jongen uit Utrecht en een 19-jarige man uit Utrecht. De 16-jarige jongen hoorde 9 maanden jeugddetentie en plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ) tegen zich eisen. De eis tegen de 17-jarige verdachte was één jaar jeugddetentie met eveneens plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ). De meerderjarige verdachte hoorde zeven jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Het drietal wordt ervan verdacht dat zij in februari, mei en juni vorig jaar samen drie winkelovervallen hebben gepleegd in Delft. Ook zouden de twee minderjarige verdachten samen nog een gewapende overval hebben gepleegd in Utrecht. De 19-jarige verdachte zat toen al vast op verdenking van de drie overvallen in Delft. De verdachten waren ten tijde van de overvallen 15 en 16 en 18 jaar.

Begin 2010 nam het aantal gewapende overvallen in Delft toe. Vooral winkels waren het doelwit. Het viel de politie op dat een aantal van deze overvallen onder dezelfde omstandigheden werden gepleegd. Telkens waren het drie daders, vermomd met petjes en in het bezit van een grijs kleurig pistool die net voor sluitingstijd op zondag hun slag sloegen. Op 6 juni vond er precies onder deze omstandigheden een overval plaats op de Bruna. Hierbij werd echter één persoon op heterdaad aangehouden, de 19-jarige verdachte uit Utrecht.

Een boven Regionaal Team van het Bureau Bovenregionale Recherche van Politie Haaglanden en Hollands Midden werd op het onderzoek naar de overvallen gezet. In het onderzoek stond vooral de vraag centraal wie de mededaders van de 19-jarige verdachte uit Utrecht waren. Terwijl de recherche druk bezig was met het onderzoek, werd de 16-jarige verdachte aangehouden na een gewapende overval op een winkel in augustus 2010 in Utrecht. De derde verdachte werd in augustus buiten heterdaad aangehouden.

Overvallenaanpak
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie Haaglanden werken sinds het voorjaar van 2010 nauw samen in de aanpak van overvallen. Het OM heeft een speciale overvallenofficier aangewezen die leiding geeft aan het overvallenteam (Twisterteam) van politie Haaglanden. Daarnaast heeft het OM per 1 december 2010 de landelijke strafeisen verhoogd.

Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie dan ook dat de verdachten zich aan ernstige feiten hebben schuldig gemaakt die voor gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving zorgen. Ook vonden deze gewapende overvallen op klaarlichte dag plaats, waarbij de kans dat er op ieder moment klanten konden binnenkomen groot was.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.