D66

vrijdag 8 april 2011

EU verlicht sancties tegen Ivoorkust als team Strafhof toegelaten wordt

"Voordat de EU de sancties tegen Ivoorkust verlicht moet president Ouattara eerst het aanhoudende geweld in het land laten onderzoeken", aldus Europarlementariƫr Marietje Schaake.

"Door een onafhankelijk onderzoeksteam van het Internationaal Strafhof toe te laten zou Ouattara een duidelijke daad stellen, waaruit blijkt dat hij bereid is te werken aan een toekomst waarbij geweld niet onbestraft blijft." Schaake roept EU-buitenlandchef Catherine Ashton op deze voorwaarde te stellen. Ashton maakte eerder vandaag bekend dat de Europese Unie binnenkort de sancties tegen Ivoorkust hoopt te verlichten.

Misdaden tegen menselijkheid door beide kampen

Als reactie op het aanhoudende geweld in Ivoorkust werd door de EU een aantal handelsbeperkingen ingesteld tegen oud-president Gbagbo en diens bewind. Inmiddels klinken steeds meer geluiden dat ook troepen van Ouattara zich schuldig zouden hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. "Het Internationaal Strafhof moet zo snel mogelijk het mandaat krijgen om het gebruik van geweld door beide kampen te onderzoeken en daders te vervolgen. Straffeloosheid in plaats van rechtvaardigheid is op lange termijn funest voor vrede in Ivoorkust", aldus Schaake.