Uitgeverij Bert Bakker

Sandro Veronesi vanavond te beluisten bij VPRO De Avonden

Sandro Veronesi - XY Vrijdagavond 8 april is Sandro Veronesi te horen bij het programma De Avonden van de VPRO op radio 6. Het programma is te horen tussen 21.00 uur en 23.00 uur. Veronesi is te horen in het eerste uur, hij zal spreken over zijn nieuwste roman, XY. Heeft u de uitzending gemist? Dan kunt u hem na 23.00 uur hier terug luisteren.

Sandro Veronesi (Florence, 1959) woont en werkt in Rome. Hij schrijft voor de Corriere della Sera en publiceerde drie romans. Zijn grote doorbraak was In de ban van mijn vader (2001), dat in elf talen werd vertaald en waarvan in Nederland inmiddels meer dan 30.000 exemplaren zijn verkocht. Hij won met zijn werk de prestigieuze Premio Viareggio L. Repaci en de Premio Campiello. In 2006 verscheen van zijn hand het eveneens succesvolle Kalme chaos, dat in 2008 werd opgevolgd door Troje brandt.

Op een wintermorgen worden drie inwoners van San Giuda, een afgelegen bergdorp in Noord-Italië, geconfronteerd met elf zwaar verminkte lichamen, alle door verschillende oorzaken omgekomen, en alle op hetzelfde tijdstip. Een dichte sneeuwbui heeft de plaats des onheils nog enigszins toegedekt. Niemand begrijpt wat er is gebeurd. De tweeënveertig inwoners van San Giuda vallen ten prooi aan de toesnellende media. Van eenvoudige getuigen van een onbegrijpelijk kwaad worden zij de onvermoede hoofdfiguren van deze roman. En allen verliezen langzaam de greep op de werkelijkheid. Don Ermete, die tot de eerste getuigen van het bloedbad behoort, kan zijn parochianen niet in de steek laten. Samen met Giovanna Gassion, een jonge psychiater die op de vlucht is voor een stukgelopen relatie, probeert hij deze verloren, weerbarstige mensen te redden. Don Ermete moet zich schrap zetten om zich staande te houden in de ijzig koude wind en toegang te krijgen tot de nederige woningen waar de waanzin ontkiemt.
X en Y, man en vrouw, geloof en wetenschap, ontmoeten elkaar in deze weergaloze, beklemmende roman. XY is een sublieme vertelling, waarin de dictatuur van de rede machteloos staat tegenover de absurde dans van het kwaad.
XY, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, is een ongekende stap in een literaire carrière van formaat en dé grote Italiaanse roman van het jaar.