Abvakabo FNV: Kille bezuiniging raakt burgerpersoneel Defensie keihard

Persbericht van ABVAKABO FNV

Uit de plannen van het kabinet blijkt dat ook het burgerpersoneel bij Defensie zeer zwaar getroffen zal worden door de bezuinigingen. Het kabinetsbesluit om een miljard te bezuinigingen op Defensie wordt naast bezuinigingen op materieel, vooral gerealiseerd door te bezuinigen personeel. 1 op de 6 medewerkers, militair of burger, is straks niet meer nodig. Bij de bestuursstaf in Den Haag zelfs 1 op 3. 'Deze kille sanering is ongekend en onacceptabel'; aldus Marieke Manschot bestuurder bij Abvakabo FNV . 'Wij zullen alles doen om dit tegen te gaan'.

Gevolgen plannen voor burgerpersoneel
Naast militairen werken er nu nog 21.000 mensen in een zogenaamde burgerfunctie bij Defensie. De zwaarste klappen voor deze groep werknemers vallen bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en het Commando Diensten Centra (CDC). Daar zitten veel burgers. Zij zijn verantwoordelijk voor onderhoud van het materieel, waar keihard in wordt gesaneerd. Daarnaast wordt burgerpersoneel bij de faciliterende interne bedrijven geraakt zoals de catering, vervoersdiensten van onderdelen van het materieel, bijvoorbeeld voor de f16's.

Geen gedwongen ontslagen
Abvakabo FNV accepteert geen gedwongen ontslagen. Marieke Manschot: 'Het kabinet heeft de keus de bezuinigingen uit te smeren over een langere periode. Veel medewerkers bij Defensie gaan de komende jaren met pensioen. Deze zogenaamde Grote Uitstroom zal het probleem dan voor een groot deel vanzelf oplossen. Maar hier lijkt het kabinet geen boodschap aan te hebben!' Het huidige sociaal beleidskader (= sociaal plan) zal versoberd moeten worden volgens de plannen van Hillen. Abvakabo FNV stelt dat dat niet het geval mag zijn en dat alle mensen van werk naar werk moeten worden begeleid.

Excuses
Minister Hillen van Defensie heeft op voorhand zijn excuses aangeboden aan het defensiepersoneel. 'Dit zijn krokodillentranen' is de reactie van Marieke Manschot, vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV. 'Hillen was bereid te sneuvelen voor Defensie, maar deze woorden hebben weinig waarde'. Aan dit soort uitspraken van de Minister hebben de werknemers van Defensie niets. Daarnaast houdt de Minister de medewerkers in onzekerheid over wie weg moet of wordt overgeplaatst.

Defensiepersoneel in actie
Abvakabo FNV behartigt de belangen van het burgerpersoneel bij Defensie. Gezamenlijk met de andere bonden zal Abvakabo FNV de komende weken actie voeren tegen de kabinetsplannen. Meer informatie hierover op www.defensiepersoneelinactie.nl

Links:
http://www.abvakabofnv.nl



Razende Robot Reporter