GroenLinks
JSF-project zorgt voor visieloze bezuiniging op Defensie

Vrijdag 8 april 2011, 16:41u - arjanelfassed

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een ingrijpende bezuinigingsoperatie bij het ministerie van Defensie. GroenLinks is teleurgesteld in de visieloze kaasschaafbezuiniging. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed houdt het kabinet krampachtig vast aan de geldverslindende Joint Strike Fighter (JSF). GroenLinks wil snel een rondetafelgesprek om van betrokkenen te horen of dit de juiste bezuinigingen zijn.

"Minister Hillen heeft een bord voor zijn kop door hardnekkig het miljardenfiasco van de JSF te blijven doorzetten. Transportvliegtuigen en - helikopters worden wegbezuinigd, terwijl daar wereldwijd een groot tekort aan is. De minister kiest duidelijk voor duur speelgoed in plaats van een moderne en gespecialiseerde krijgsmacht", aldus El Fassed.

De komende jaren wil het kabinet 30% van de staffuncties geschrapt. Zesduizend personeelsleden moeten gedwongen weg. Van de 119 generaals zullen er tachtig overblijven.

"De klassieke kaasschaafmethode wordt toegepast. Het kabinet bezuinigt op verschillende onderdelen een beetje zonder na te denken over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht. Vooral de kennis en menskracht voor opbouwwerk in complexe conflictgebieden is daar straks de dupe van. Nederland zou juist een rol moeten spelen in het ondersteunen en beschermen van burgers in hun zoektocht naar vrede, stabiliteit en vrijheid", aldus El Fassed.