GroenLinks
Besluit Leers geweldig nieuws voor Sahar

Vrijdag 8 april 2011, 17:00u - Tofik Dibi


Tweede Kamerlid Tofik Dibi is opgelucht dat Sahar en andere verwesterde Afghaanse meisjes die lang in Nederland zijn, mogen blijven. Dibi is blij dat minister Leers tot inkeer is gekomen en deze groep meisjes - die soms al meer dan tien jaar in Nederland zijn - laat blijven. GroenLinks heeft zich hard ingezet om verwesterde Afghaanse meisjes in Nederland te houden. In Afghanistan lopen zij grote risico's.

Dibi: "Dit is geweldig nieuws voor Sahar, haar familie en haar klasgenoten. Goed dat de regering de verantwoordelijkheid neemt voor deze meisjes die zo lang in Nederland zijn. Sahar en de andere jonge meiden kunnen nu iets maken van hun toekomst in Nederland in plaats van een onveilig en onderdrukt bestaan te leiden in Afghanistan."

Uit een ambtsbericht van de minister vorige week bleek dat de veiligheidssituatie voor schoolgaande meisjes in Afghanistan is verslechterd. In 2010 waren 500 incidenten te melden, die met onderwijs te maken hadden, waarvan 242 met dodelijke afloop. Verwesterde meisjes lopen een extra groot risico. Dibi riep de minister op te stoppen met het uitzetten van schoolgaande meisjes.

Dibi: "Daarom is het extra goed nieuws dat deze meisjes mogen blijven. Zij zijn al zo lang in Nederland dat het logisch is dat zij hun toekomst hier zien. Hun omgeving heeft dat ook duidelijk laten blijken."

Dibi wil nog wel uitleg van de minister over de criteria die hij gehanteerd heeft en duidelijkheid over wat er met andere schoolgaande meisjes gebeurt.