VBM|NOV


08 Apr 11 Historisch dieptepunt voor defensiepersoneel Afdrukken

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt gedwongen ontslagen voor de loyale militairen en burgermedewerkers absoluut onacceptabel! De bezuinigingsplannen die minister van Defensie Hans Hillen vandaag (8 april) bekend maakte, zijn volgens de bond een historisch dieptepunt voor het defensiepersoneel. De minister maakte bekend dat er in totaal 12.000 functies verdwijnen bij Defensie.

Er zullen 6.000 gedwongen ontslagen vallen. Hieronder zijn veel militairen die zich jarenlang voor Defensie hebben ingezet en vele uitzendingen onder levensgevaarlijke omstandigheden achter de rug hebben.

De VBM|NOV zal zich tot het uiterste inzetten, om gedwongen ontslagen te voorkomen en het huidige Sociaal Beleidskader te handhaven. De acties die de VBM|NOV al maanden voert, zullen worden voortgezet. De VBM|NOV eist:


- geen gedwongen ontslagen


- een goed sociaal beleidskader


- geen verslechtering van inkomen

Voor een groot deel worden de bezuinigingen gevonden in verkleining van de staven en aanpassing van de bedrijfsstructuur. Maar het kabinet bezuinigt ook een groot deel van de slagkracht weg. Welke bases en kazernes gesloten worden, wordt in juli duidelijk.

Defensie kan, na de vandaag bekendgemaakte bezuinigingen, onmogelijk zijn drie hoofdtaken naar behoeven uitvoeren (1. Verdedigen van het Nederlandse grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten verdedigen; 2. Wereldwijd een bijdrage leveren aan vrede, veiligheid en stabiliteit; 3. Civiele autoriteiten ondersteunen bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp). De VBM|NOV waarschuwt, dat de vele taken die Defensie uitvoert, ernstig in het gedrang komen. Dat gaat niet alleen om de nationale veiligheid en het bevorderen van de internationale rechtsorde, maar ook om de Kustwacht, de Explosieven opruimingsdienst, bijstand bij chemische of nucleaire rampen, grote branden, zoals in januari bij Moerdijk.

Bij de Tweede Kamer-verkiezingen lieten CDA en VVD zich er in hun partijprogramma's op voorstaan, te kiezen voor een sterke krijgsmacht. Dat dit kabinet vervolgens een bezuiniging oplegt die zijn weerga niet kent, is een bittere teleurstelling.

Jean Debie, voorzitter van de VBM|NOV: "Veel van onze leden zullen met pijn in de buik kennis hebben genomen van deze maatregelen. Wij zullen ons uiterste best doen om onze leden te ondersteunen de komende zware tijd."

Beluister hier een uitzending van de NOS met Jean Debie (deze opname is gemaakt vóór de bekendmaking van de Beleidsbrief).