Socialistische Partij

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Minder defensie betekent minder oorlog voeren

06-04-2011 * De enorme bezuinigingen op defensie moeten leiden tot een nieuwe visie op de krijgsmacht. Defensie zal kleiner en bescheidener moeten worden en meer gericht op vredeshandhaving dan op oorlogsmissies. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het plan om één miljard euro te bezuinigen op defensie.

Jasper van Dijk Van Dijk vindt het onverantwoord om rücksichtslos 1 miljard weg te snijden bij defensie. De bezuinigingen moeten met beleid worden uitgevoerd en het personeel heeft recht op een zorgvuldige behandeling. Indien mogelijk kunnen militairen met voorrang herplaatst worden in de publieke sector, zoals bij de politie. Bezuinigen kan in de eerste plaats op wapens, generaals en bureaucratie.

Van Dijk dringt ook aan op stopzetting van het geldslurpende JSF-project. Uiteindelijk wordt daar 6 miljard euro mee bespaard. Van Dijk: `Ook de missie in Kunduz is onverantwoord in combinatie met de bezuinigingen. De regering zal echt een stap terug moeten doen en niet vanzelfsprekend mee willen doen aan allerlei oorlogen zoals in Irak of Afghanistan.'