D66

vrijdag 8 april 2011

Hachchi: Hillen schiet mis met bezuinigingen

D66-Kamerlid Wassila Hachchi betreurt dat 6.000 mensen hun baan gaan verliezen door de visieloze bezuinigingen van het kabinet. "Hillen komt met een waslijst aan maatregelen, maar kan niet duidelijk uitleggen wat zijn visie is. De mensen zijn de motor van Defensie. Zij betalen nu de rekening van de visieloze bezuinigingen van dit kabinet."

Onhaalbare plannen

Het kabinet bezuinigt rond 1 miljard euro op Defensie. De totale begroting van het ministerie is 8 miljard. Het kabinet erkent dat de doelstelling van het regeerakkoord voor een veelzijdig inzetbare krijgsmacht niet meer haalbaar is. "Ik had liever gezien dat het kabinet eerst met een visie komt en pas daarna bezuinigt. De minister doet het andersom. Hillen schiet overal en bepaalt pas daarna wat zijn doel is. Zo creëert hij alleen maar frustratie onder het personeel," aldus het D66-Kamerlid.

Duidelijkheid

De komende jaren verdwijnen 12.000 banen. Naast natuurlijk verloop, zullen gedwongen ontslagen komen. Hachchi: "De onrust onder medewerkers is zorgelijk. De minister kan hen niet weken lang laten wachten op een beslissing. Ik wil weten wanneer Hillen duidelijkheid aan het personeel gaat geven." Volgens de sociaal-liberaal kan Defensie zonder goed en gemotiveerd personeel niet goed functioneren.

Europese samenwerking

D66 wil op basis van een visie hervormen en pleit voor een andere krijgsmacht met een modern ambitieniveau, dat Nederland jaar in jaar uit kan dragen. De focus van de Nederlandse krijgsmacht ligt volgens de partij op de bevordering van de internationale rechtsorde en stabiliteit. Naast minder taken en betere uitvoering, stelt Hachchi meer Europese samenwerking voor om tot een efficiëntere en effectievere krijgsmacht te komen.