Rijksgebouwendienst


Stedenmaagd kijkt weer uit over Amsterdam

vrijdag, 8 april 2011

Regen, roet en uitlaatgassen hadden de beeldengroep aan de gevel van het Koninklijk Paleis Amsterdam grijs en grauw gemaakt, maar vanaf deze week kijkt de Stedenmaagd van Amsterdam weer vol trots uit over de Dam. De Rijksgebouwendienst heeft het timpaan gereinigd, met blakend wit Carrara marmer als resultaat.

De beelden in het timpaan, die de welvaart van de stad Amsterdam uitdrukken, zijn niet alleen gereinigd. Een aantal onderdelen van het imposante beeldhouwwerk is ook verguld: lauwerkransen en olijftakken zijn voorzien van bladgoud, net zoals het was in de 17e eeuw.

Het reinigen van de beelden is onderdeel van een grootscheepse gevelrestauratie. De Rijksgebouwendienst voert onderhoud uit aan de gevel en de daklijsten. De werkzaamheden omvatten onder meer het (deels) vervangen van slechte blokken, het vervangen van alle voegen, herstel en schilderwerk van kozijnen en het aanbrengen van nieuwe duivenwering. De gevelrestauratie wordt eind 2011 afgerond, waarna het paleis weer in zijn volle glorie te aanschouwen is.

Kijk ook op de pagina Koninklijk Paleis op de Dam


---