CDA


Knops: Bezuinigingen Defensie pijnlijk maar noodzakelijk vrijdag 8 april 2011
Het CDA heeft kennis genomen van de toekomstplannen van minister Hillen voor de krijgsmacht, die afgelopen vrijdag gepresenteerd zijn. Er wordt voor een bedrag van maar liefst â¬1 miljard omgebogen. Ongeveer 12.000 functies komen te vervallen; dat is één op de zes in de totale defensieorganisatie. Onder het personeel zullen waarschijnlijk 6000 gedwongen ontslagen vallen. Eenheden verdwijnen, materieel wordt afgestoten en over de toekomst van defensielocaties volgt meer duidelijkheid op 1 juli a.s. Tegelijkertijd wordt ruimte gevonden om te investeren in nieuwe capaciteiten, zoals onbemande vliegtuigen en cyberwarfare.
Â
CDA-Kamerlid Knops spreekt van een zwarte dag voor Defensie. Knops: âDe economische crisis heeft grote gaten geslagen in de overheidsfinanciën. Het CDA wil de rekening niet doorschuiven naar onze kinderen. Orde op zaken dus, ook bij Defensie. De bezuinigingen op defensie zijn helaas noodzakelijk, hoe pijnlijk ookâ. Â
Het CDA vindt het belangrijk dat de minister zo snel mogelijk in overleg treedt met de centrales van overheidspersoneel en de medezeggenschap. De betrokkenen dienen zich maximaal in te zetten op de mogelijkheden voor militairen om van werk-naar-werk te gaan en een activerend sociaal beleid te voeren. De CDA-factie gaat dit nauwlettend op de voet volgen.
Â
Het CDA prijst minister Hillen voor zijn daadkracht in deze moeilijke tijden. Knops: âDe kool en de geit worden niet gespaard. Het is goed dat besparingen in de eerste plaats gevonden worden in het bureaucratische waterhoofd bij Defensie en in meer doelmatigheidâ. Helaas moet het mes ook in de operationele eenheden, in schepen, tanks en vliegtuigen. Wat het CDA betreft was er zonder crisis geen afscheid van genomen. Knops: âDe verontrustende situatie in het noorden van Afrika en het Midden-Oosten laat de noodzaak van een robuuste krijgsmacht zien. Niet alleen om humanitaire rampen aldaar te voorkomen, maar ook om daarmee vluchtelingenstromen richting Europa te voorkomen. In het belang van onze waarden, onze welvaart, onze manier van leven en onze economieâ.
Â
Het CDA vindt het verontrustend dat de ambities uit het Regeerakkoord niet verwezenlijkt kunnen worden. Desondanks ziet de minister wel ruimte om te investeren in nieuwe capaciteiten, zoals onbemande vliegtuigen en cyberwarfare. Knops: âDat is een goede zaak; de wereld staat immers niet stil. Maar wat het CDA betreft is de bodem van bezuinigingen op Defensie nu echt bereikt. Nog grotere aanslagen op de krijgsmacht, zoals sommige partijen in de Tweede Kamer zouden willen, zijn volstrekt onverantwoordâ.
Â
De politiek heeft de afgelopen jaren een groot beroep op onze militairen gedaan. Ze hebben zich loyaal, betrokken, professioneel ingezet in crisishaarden, met gevaar voor eigen leven. In Uruzgan brandt het licht van hoop en vooruitgang, in sommige kazernes in Nederland zal het licht uitgaan. Er zullen naar schatting zesduizend gedwongen ontslagen vallen bij een organisatie die dat niet verdiend heeft. Het Defensiepersoneel gaat onzekere tijden tegemoet. Het CDA leeft met hen en hun thuisfront mee.