Ingezonden persbericht



Brecht Evens genomineerd voor prestigieuze Eisner award De Vlaamse stripauteur Brecht Evens is genomineerd voor een Eisner award, de hoogste onderscheiding in de wereld van stripverhalen, cartoons en graphic novels. Met `The wrong Place', de Engelse vertaling van `Ergens waar je niet wil zijn', maakt Evens kans in de categorie `Best painter/multimedia artist (interior art)'. De winnaars worden in juli bekendgemaakt. Eind april ligt de derde druk van `Ergens waar je niet wil zijn' in de rekken. Dat is opmerkelijk voor een grafische roman, en het bewijst dat kwaliteit en mooie verkoopcijfers elkaar niet altijd uitsluiten. Kenners zullen twee extra pagina's ontdekken in de even fraai vormgegeven druk als de vorige twee. In 2009 was Evens een van de twintig stripauteurs in de gesmaakte tentoonstelling `Ceci n'est pas la BD flamande', toen Vlaanderen gastland was in Angoulême. Sindsdien zit zijn internationale carrière in een stroomversnelling. Er verschenen een Franse (Actes Sud), een Duitse (Reprodukt) en een Engelse (Drawn and Quarterly) vertaling met steun van het VFL. In navolging van de Canadese uitgave brengt Jonathan Cape, de stripimprint van het gerenommeerde Random House, binnenkort een Britse editie op de markt. De contracten voor een Spaanse en Koreaanse vertaling zijn rond, en er wordt nog met verschillende uitgeverijen onderhandeld over een Italiaanse versie. `Ergens waar je niet wil zijn' gooide begin dit jaar al hoge ogen op ­ alweer ­ het stripfestival van Angoulême. Daar won het boek de Prix de l'Audace, een onderscheiding voor een beeldverhaal waar veel lef en experiment in steekt. In eigen land won Evens eerder de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse Willy Vandersteenprijs.

Het gaat dus hard voor de jonge auteur, die momenteel de wereld rondreist. Begin maart was hij te gast op het internationale stripfestival BilBolBul in Italië, waar hij ook zijn eigen tentoonstelling had. Dit weekend bezoekt hij als `special guest' het MoCCA Arts festival in New York om de Engelse vertalingen van `Ergens waar je niet wil zijn' en `Nachtdieren' (Top Shelf ) te promoten, in mei is Evens `featured guest' op het Toronto Comic Arts Festival.

Dit najaar verschijnt bij Oogachtend de opvolger van `Ergens waar je niet wil zijn'. De verwachtingen zijn hooggespannen maar uitgever Johan Stuyck is ervan overtuigd dat dit meer wordt dan een bevestiging.