Rijksoverheid

België en Nederland samen lid internationale contactgroep Libië

Nieuwsbericht | 08-04-2011

België en Nederland bekleden samen een roulerend lidmaatschap van de internationale contactgroep Libië. De twee landen zijn hiervoor uitgenodigd door de voorzitters van de groep, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, en de minister-president van Qatar, Sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani. Volgende week is de Nederlands-Belgische delegatie aanwezig bij de eerste bijeenkomst van de contactgroep in Qatar.

`Het is goed dat we aan de slag kunnen. Voor de Libiërs is het van het grootste belang snel stappen te zetten om in hun land een politieke oplossing te bereiken', aldus minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken). `En het is goed onze nauwe samenwerking met België ook op deze manier gestalte te geven.'

Het besluit tot oprichting van de internationale contactgroep viel begin vorige week tijdens een conferentie over Libië in Londen. De groep zal richting geven aan de internationale politieke inzet en deze onderling afstemmen.

Rosenthal juicht de grote Arabische deelname aan de contactgroep toe. Qatar, Irak, Koeweit, Libanon, Marokko, Jordanië, Saudi-Arabië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn lid. Ook Turkije is toegetreden. Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben net als Nederland en België samen een roulerend lidmaatschap.

De andere betrokken landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen, Spanje, Verenigde Staten, Canada en Japan. Bovendien zijn de Verenigde Naties, de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie, de Europese Unie, de NAVO en de Organisatie van de Islamitische Conferentie vertegenwoordigd.