Raad van State


Persagenda

vrijdag 8 april 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amsterdam van het bestemmingsplan 'Kop Zuidas'. Kop Zuidas is de oostelijke entree van Zuidas en ligt ten oosten van de RAI tussen de Europaboulevard, President Kennedylaan, de A10 en begraafplaats Zorgvlied. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van ruim 500 woningen, kantoren, een musicaltheater, een hotel, restaurants, kleinschalige horeca, scholen en een aantal winkels. De bewonersvereniging De Mirandabuurt komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ten zuiden en ten westen van de buurt wordt de Kop Zuidas ontwikkeld. De vereniging vreest hierdoor aantasting van het woon- en leefklimaat, geluidshinder, luchtvervuiling, parkeer- en verkeersoverlast in de Mirandabuurt. Ook verzet zij zich tegen de bouwhoogtes die het plan toestaat. Door het verschil in hoogte van de gebouwen aan de Zuidas en de Mirandabuurt zou het plan Kop Zuidas niet goed aansluiten op de gebouwen in de Mirandabuurt. Daarom zou de toegestane bouwhoogte moeten worden beperkt tot twaalf meter. Verder leidt de hoogte van de gebouwen tot grote schaduwwerking op de omgeving, aldus de vereniging. Ook zou het voetgangerspad tussen de Zuidelijke Wandelweg en het Gaasterlandpad volgens de vereniging behouden moeten blijven. (zaaknummer 201003789/1)
11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe om maatregelen te treffen tegen de geplande infrastructuur rondom de Brede School aan de Flessestraat in Heteren. Het gaat onder meer om de aanleg van een fietspad en de ontsluiting van een straat die Tuin van de Burgemeester heet. De vereniging 'In de Tuin van de Burgemeester' is het er niet mee eens dat deze straat niet rechtstreeks op de Flessestraat wordt aangesloten, terwijl dit eerder nog wel de bedoeling was toen de bouwvergunning en vrijstelling voor de Brede School werden verleend. Ook zou het fietspad aan de achterzijde van de Brede School afwijken van de eerdere plannen. De vereniging vreest vooral parkeer- en verkeersoverlast. Tegen de bouwvergunning en vrijstelling heeft de vereniging destijds geen bezwaar gemaakt, maar zij vindt het onzorgvuldig dat het gemeentebestuur het gebied nu anders inricht. Daarom zou het gemeentebestuur daar wat aan moeten doen. De vereniging komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht heeft een eerder beroep van de vereniging ongegrond verklaard. (zaaknummer 201009210/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Stationsgebied, ontwikkeling Noordzijde' van de gemeente Alkmaar. Het plan voor het gebied tussen de Bergerhof en het centraal station van Alkmaar maakt de bouw mogelijk van nieuwe woningen en kantoren en regelt een ander tracé voor de Kruseman van Eltenweg. Een van de nieuwe kantoren is bestemd voor Reaal Verzekeringen. Het bedrijf wil de huidige kantoren bij het NS-station aan de Wognumsebuurt blijven gebruiken, maar heeft een nieuw kantorencomplex nodig voor 800 medewerkers. Het kantorencomplex voor Reaal Verzekeringen op de hoek Kruseman van Eltenweg - Helderseweg wordt maximaal 35 meter hoog en heeft een ondergrondse parkeergarage van één laag. De wijkvereniging Bergerhof komt tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging is het er niet mee eens dat op groenstroken naast de kantoren voet- en rijwielpaden en parkeerplekken mogen worden aangelegd. Zij vreest dat de groenstrook zal worden opgeslokt door deze paden en parkeerplekken. Het woon- en leefklimaat in de buurt wordt hierdoor aangetast, aldus de vereniging. Ook is volgens haar niet zeker dat de Kruseman van Eltenweg wordt verlegd. Verder vreest zij dat een groot deel van de wijk Bergerhof in de schaduw kan komen te liggen, omdat het plan gebouwen van achttien meter hoog toestaat. (zaaknummer 201007960/1)

13.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Grootegast heeft verleend aan party- en recreatiecentrum Strandheem aan de Parkweg in Opende. Het centrum ligt aan een recreatieplas en organiseert onder meer paintball- en waterski-activiteiten. Een zandhandel uit de buurt en de eigenaar van een paardenfokkerij en -houderij komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zandhandel is bang dat de golfslag die ontstaat bij het waterskiën onder meer de walbeschoeiing van de plas beschadigt. Verder zou de beachclub, waarvoor de milieuvergunning onder meer is verleend, in strijd zijn met het bestemmingsplan. De paardenfokkerij ligt naast het party- en recreatiecentrum. Volgens de eigenaar schrikken de paarden van het paintballen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan voor de paarden, de verzorgers/berijders en het verkeer op de weg waaraan de fokkerij is gevestigd. Daarom komen zowel de zandhandel als de eigenaar van de paardenfokkerij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009789/1)