Ingezonden persbericht

(EMBARGO tot 18.30 uur vrijdag 8 april 2011)

Positieve resultaten onderzoek Lelystad Ruimtevaartcentrum

LELYSTAD, 8 April 2011 - Vrijdagavond presenteert International Space Transport Association (ISTA) positieve resultaten van een haalbaarheidsonderzoek naar een Ruimtevaartcentrum in Lelystad. Afgelopen najaar besloten ISTA, de gemeente Lelystad en ontwikkelingsmaatschappij OMALA via een haalbaarheidsonderzoek de economische waarde van een Ruimtevaartcentrum voor Lelystad en de regio te onderzoeken. Het onderzoek kent als belangrijkste conclusie dat de realisatie van zo'n centrum een positief effect heeft. Jan Schaarsbergen, directeur van Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome verwelkomt de resultaten. "We gaan nu de mogelijkheden verder onderzoeken om in een Ruimtevaartcentrum met een educatief onderdeel, een trainingsfaciliteit voor astronauten en een ruimtevaartexpositie te investeren. Dit Centrum zal met een grote diversiteit aan ruimtevaartgerelateerde activiteiten zowel het publiek als ruimtevaartwetenschappers aanspreken."

In november 2010 ging een werkgroep, geformeerd door de gemeente Lelystad, Ontwikkelingsmaatschappij OMALA en de International Space Transport Association (ISTA), van start met een haalbaarheidsonderzoek naar een Ruimtevaartcentrum op Luchthaven Lelystad. De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek is positief. Het Centrum zal een ruimtevaartexpositie, een educatief onderdeel en een trainingfaciliteit voor toekomstige astronauten moeten krijgen. Een dergelijk Ruimtevaartcentrum in Lelystad is een uitdaging voor private partijen, wetenschappelijke instanties en overheden om optimaal samen te werken. Eenmaal gerealiseerd, is het het eerste Centrum in Europa, dat ruimte biedt aan avonturiers die een astronautentraining willen volgen. Ruimte biedt aan ruimtetoeristen en wetenschappelijke passagiers, die officieel gecertificeerd moeten zijn voor een ruimtereis. Maar ook aan schoolexcursies en het algemene publiek dat gebruik kan maken van state-of-the-art vluchtsimulators en de tentoonstelling kan bezoeken. Via de allernieuwste 3D / HD technologie kunnen bezoekers virtuele ruimtereizen ervaren, buiten alle andere belevenissen om die bezoekers mee kunnen maken in het Ruimtevaartcentrum.

In combinatie met een mogelijke ruimtevluchthaven heeft Ruimtevaartcentrum Lelystad extra toegevoegde waarde. Aanbieders van ruimtereizen die vanaf Lelystad willen vliegen - zoals SpaceLinq NV, de eerste Nederlandse spaceline - kunnen profiteren van de daar dan gegeven gecertificeerde astronautentraining. Een trainingscentrum levert voor wetenschapsreizigers - bijvoorbeeld die van European Space Agency (ESA) - ook nog tijdwinst en kostenbesparing op. Commerciële microzwaartekrachtonderzoekers en toeristen, die anders naar Rusland of Amerika zouden moeten voor hun noodzakelijke training, kunnen dit nu in Lelystad doen.

Het Ruimtevaartcentrum past binnen de toekomstvisie van Lelystad. Met de komst van een ruimtevluchthaven, SpaceLinq en het Ruimtevaartcentrum creëren Lelystad en de regio een duurzame high-tech industrie, waar veel banen zullen ontstaan, voorloper wordt in deze technische ontwikkeling en waarmee economische winst wordt behaald. Daarnaast trekt het kapitaalkrachtige ruimtevaarttoeristen uit heel Europa naar de Flevopolder. De betrouwbare, betaalbare vluchten buiten de dampkring bieden ook mogelijkheden voor farmaceutische -, biotechnische-, en andere wetenschappelijke toepassingen om op eenvoudige wijze toegang te krijgen tot de unieke mogelijkheden die de ruimte biedt om nieuwe producten te ontwikkelen en diensten te leveren. Voeg daarbij de voordelen voor bijvoorbeeld de astronomie, klimaat- en milieuonderzoek, het vanuit de ruimte monitoren van de aarde en de lancering van kleine satellieten. Al deze toepassingen kunnen gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden die Lelystad de wereld gaat bieden.

Over commerciële ruimtevluchten

Al in 1865 beschreef Jules Verne in zijn novelle De reis naar de maan een ruimtereis van drie mensen. Toentertijd was niet de ruimtereis, maar vliegen in een vliegtuig al ondenkbaar voor de gewone mens. Aan het begin van 1900 hadden Verne`s vooruitziende ideeën al talloze mensen geïnspireerd tot het maken van vluchten naar het heelal. Inmiddels heeft de continu innoverende lucht- en ruimtevaart de wereld gemaakt tot wat het nu is. Commerciële ruimtevaart wordt ondersteund door talloze innovaties, die de levens van velen positief beïnvloeden. We zien nu nieuwe manieren van transport ontstaan, maar gedurende deze 21e eeuw zal commerciële ruimtevaart net zo gewoon worden als vliegen in een vliegtuig.

Vorige eeuw was de start van het ruimtetijdperk; deze eeuw staan we aan de vooravond van het volwassen worden van de ruimtevaart. De ruimtevaartindustrie neemt snel in omvang toe, mede dankzij veel getalenteerde ondernemers. Op dit moment worden overal ter wereld commerciële ruimtevaarthavens, trainingcentra en ruimtevaarttoestellen ontwikkeld. Het leidt tot een enorme groei van de ruimtevaartindustrie, die nog lang niet ten einde is.

Over International Space Transport Association (ISTA)

Het is de noodzaak om te ontwikkelen, vermarkten en promoten van commerciële ruimtereizen, wetenschappelijke innovaties en verdiensten. Het is niet alleen het vergroten van bewustwording voor toekomstige ruimteconsumenten, maar ook de die van private investeerders en bedrijven, voor wie het ondernemerschap in de ruimte bijdraagt aan duurzame groei van de ruimtevaartindustrie. Een hele nieuwe sector ontstaat en evolueert rond de ruimtevaart, ruimtetrainingen, vrachtvervoer door de ruimte, hotels in de ruimte en nog veel meer toepassingen van de nieuwe ruimte economie.

De toenemende economische waarde van ruimtevaartactiviteiten maken het meer en meer een op consumenten gerichte industrie. Het vraagt om een efficiënt functionerende en onafhankelijke organisatie, die erkend wordt door stakeholders. Een organisatie die controleert, uitvoert, de naamsbekendheid versterkt en de economische waarde van de industrie duurzaam vergroot. De International Space Transport Association (ISTA) combineert al deze taken en voert op de consument gerichte aandacht en wereldwijde activiteiten uit. Het enorme potentieel van de commerciële ruimtevaart vraagt van ISTA inzicht om de ruimtevaart uit de kinderschoenen op weg te helpen naar een volwassen industrie. Die belofte doet ISTA.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht