Ingezonden persbericht

Utrecht, 8 april 2011

VGT sluit zich aan bij partnernetwerk van MVO Nederland

De Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) hecht belang aan de aard en herkomst van textielproducten en de arbeidsomstandigheden waaronder deze worden geproduceerd. Daarom legt deze brancheorganisatie haar activiteiten op het gebied van maatschappelijk ondernemen vast in het partnermanifest van MVO Nederland. Op 31 maart j.l. werd dit manifest tijdens de ledenbijeenkomst door VGT ondertekend. In samenwerking met MVO Nederland wil VGT maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de textielbranche verder versterken. De VGT licht de ondertekening van het manifest als volgt toe: "MVO is al langer een belangrijk item op de agenda van onze branche. Door aansluiting bij MVO Nederland zetten wij onszelf aan om de nodige belangrijke vervolgstappen te nemen. Een transparantere textielsector en actief meewerken aan de verbetering van de sociale werkomstandigheden in de productielanden van textiel zijn MVO-doelstellingen van de VGT." Samenwerken De VGT zoekt actief naar samenwerking met andere brancheverenigingen, overheden, ngo's en vakbonden om haar MVO-doelstellingen te realiseren. Sinds afgelopen jaar trekken CBW-MITEX, MODINT en VGT samen op als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen in de textielbranche. Daarnaast stimuleert de brancheorganisatie bedrijven om onderling ook zo veel mogelijk samenwerking op te zoeken.

Het nieuwe ondernemen Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, noemt MVO "het nieuwe ondernemen", waarbij maatschappelijke vraagstukken zoals ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel door ondernemers worden vertaald in oplossingen en nieuwe producten. "De VGT maakt haar leden bewust van het belang van meer transparantie als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. De brancheorganisatie beseft dat het nodig is dat bedrijven vaker laten zien wat al goed gaat en waar knelpunten liggen in het verbeteringsproces. Samen met haar leden en de branche zoekt de VGT naar een passende en efficiënte manier om dit te doen. Dat kan ik alleen maar toejuichen," aldus Willem Lageweg.

MVO Nederland

MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met MVO-ambitie. Haar streven: MVO een vanzelfsprekende zaak maken voor alle ondernemers in Nederland. Sinds de oprichting in 2004 is MVO Nederland uitgegroeid tot hét startpunt voor alle ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en daarover van gedachten willen wisselen met gelijkgestemden, brancheorganisaties, de overheid en/of NGO's. Het partnernetwerk van MVO Nederland telt inmiddels circa 1.500 bedrijven en organisaties. Elke maand komen daar 60 partners bij. Deze ondernemingen komen uit alle sectoren en variëren van eenpersoonsbedrijven tot multinationals. MVO Nederland faciliteert haar achterban met kennis en inspiratie over de volle breedte van het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2011 zijn er speciale activiteiten op het terrein van slimmer samenwerken, sociale innovatie en het nieuwe werken. Ook aan arbeidsparticipatie van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt wordt door MVO Nederland in 2011 extra aandacht besteed. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl.

De Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) De leden van de VGT zijn grote modeformules en postorderbedrijven in Nederland. De belangrijkste onderwerpen zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen, kwaliteitsaspecten van kleding en arbeidszaken. Het gaat hierbij onder andere om cao-onderhandelingen, brandveilig textiel, sociale- en milieu omstandigheden en verpakkingen. De VGT is als brancheorganisatie aangesloten bij de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). http://www.rndweb.nl/view.cfm?page_id=13026
Fotobijschrift: Ondertekening manifest door directeur MVO Nederland, Willem Lageweg (links) en Jacob de Jonge i.o. VGT (rechts). Meer informatie (voor de redactie/