Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, vrijdag 8 april 2011 9:30

Verder herstel conjunctuur

Het conjunctuurbeeld is eind maart een fractie beter dan eind februari. Dit komt vooral door de positieve ontwikkelingen in de industrie. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de "herstelfase". In maart presteren negen van de vijftien indicatoren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het vierde kwartaal 2,5 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2009. In het derde kwartaal bedroeg de economische groei nog 1,8 procent. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het vertrouwen onder consumenten is in maart wat verslechterd, na verbeteringen in januari en februari. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie nam daarentegen fors toe. De zakelijke dienstverleners waren zeer optimistisch over hun toekomstige omzet.

De industrie produceerde in februari ruim 9 procent meer dan een jaar eerder. De uitvoer van goederen nam in januari met 7 procent toe. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was 6 procent groter dan in januari 2010. De consumptiegroei was met 0,7 procent bescheiden.

De kapitaalmarktrente veranderde in maart niet en bedroeg 3,4 procent. De inflatie kwam in uit op 2,0 procent, een fractie hoger dan in februari. De afzetprijzen van de industrie waren in februari 12,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid veranderde in februari nagenoeg niet. Het aantal banen was in het vierde kwartaal 0,3 procent groter dan in het derde kwartaal. Het aantal uitzenduren groeide met ruim 2 procent. Er waren in het vierde kwartaal ook iets meer vacatures dan in het derde kwartaal.



Centraal Bureau voor de Statistiek