CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Wat bezielt Goldstone?

vr 08-04-2011

Goldstone gaat voor nietigverklaring van zijn vonnis. Israelische media speculeren druk over zijn verrassenende herroeping van de belangrijkste beschuldiging in zijn vernietigende rapport over Israels handelen in Gaza in 2008. Wat bewoog Goldstone, ex-voorzitter van de onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad, om de controversiële conclusie te herroepen dat Israel het op burgers gemunt had en daarmee schuldig was aan oorlogsmisdaden?
De ervaren Zuid-Afrikaanse rechter Goldstone had zeker een slecht geweten omdat hij in eigen land mensen ter dood had veroordeeld, speculeren sommigen. Volgens anderen kon deze doorgewinterde tegenstander van apartheid het sociale isolement vanwege het rapport niet meer verdragen. David Horowitz, hoofdredacteur van The Jerusalem Post, opperde: `Jom Kippoer viel vroeg dit jaar'.

Dat zijn bijna allemaal mogelijke verklaringen. Maar voor een verklaring die beter past in het profiel van de rechter moeten we terug naar Geneve, 21 maart, waar de Mensenrechtenraad verklaarde dat Israel evenmin als Hamas `geloofwaardige vooruitgang had gemaakt' bij het onderzoeken van Goldstones beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

Die verklaring had juridische consequenties. Zij stelde een clausule in het Goldstonerapport in werking met de aanbeveling dat in zo'n geval de bevindingen van het rapport moesten worden doorgegeven naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Voor de Goldstonecommissie was `geloofwaardig onderzoek' blijkbaar gelijk aan het aanklagen van Ehud Olmert, Tzipi Livni en Ehud Barak. Dat blijkt duidelijk uit een opmerking van Mary McGowan Davis, Goldstones opvolger als hoofd van de commissie, tijdens die bijeenkomst. "Er zijn geen aanwijzingen dat Israel een onderzoek heeft geopend naar de handelingen van degenen die Operation Cast Lead hebben ontworpen, gepland, bevolen en geleid," zei zij.

Maar, zoals Goldstone vrijdag opmerkte in zijn herroeping in de Washington Post, Israel heeft aanzienlijk veel middelen ingezet om ruim 400 beschuldigingen van wangedrag in Gaza te onderzoeken. De raad erkende dit op 21 maart, maar wees deze informatie van de hand door te zeggen dat slechts een fractie van die onderzoeken voltooid zijn. Zo opende de verklaring van de Mensenrechtenraad de deur voor het aanklagen van Israeli's in Den Haag wegens aantijgingen van oorlogsmisdaden in Gaza, terwijl er nog honderden zaken in behandeling waren bij Israels weinig zachtzinnige justitie.

Goldstone, een carrièrejurist, heeft zijn herroeping wellicht gepubliceerd omdat hij vond dat Israel een redelijke tijd moest krijgen om het eigen handelen grondig te onderzoeken. Hij vond misschien dat de procedure die hij had geleid grof gepolitiseerd werd doordat Israel die tijd niet werd gegund. Deze theorie verklaart Goldstones actie maar gedeeltelijk, want hij had ook bezwaar kunnen maken tegen het misbruik van zijn rapport door de commissie, zonder de inhoud ervan te herroepen. Maar Goldstone heeft de conclusie van het rapport weersproken.

In zijn artikel legt hij uit dat hij van mening was veranderd na het zien van nieuw materiaal dat was verzameld door de Israelische autoriteiten. Hij zegt dat het rapport er anders zou hebben uitgezien als Israel dat met hem had gedeeld. Ook dat is mogelijk, maar onwaarschijnlijk.
Israel heeft informatie gedeeld met Goldstone, zij het onofficieel. Voor de Goldstonecommissie was Kolonel Richard Kemp verschenen, voormalig aanvoerder van de Britse troepen in Afghanistan, die zei: "Tijdens operatie Cast Lead heeft het Israelische leger meer gedaan om de rechten te beschermen van burgers in de gevechtszone dan enig ander leger in de geschiedenis van de oorlogsvoering". Behalve zulke getuigenissen was er bewijsmateriaal voorhanden: honderdduizenden geregistreerde telefoontjes van de IDF naar Gazaanse inwoners die ze waarschuwden dat zij hun huis moesten verlaten,miljoenen folders, het gebruik van dure apparatuur voor precisie-aanvallen.
En boven dat alles hing de onontkoombare zekerheid dat als een leger zoals de IDF zijn macht had aangewend om burgers te treffen in een plaats als Gaza, het dodental hoger was geweest dan 666 burgers op een totaal van 1366 slachtoffers (volgens Hamas en het Palestijnse ministerie van Gezondheid; het Israelische cijfer is in totaal 1166 doden).

Dit alles is onder Goldstones aandacht gebracht voor hij zijn rapport indiende. Wat voor dramatische nieuwe informatie kan de rechter dan nog hebben bereikt uit die 400 individuele interne onderzoeken naar wangedrag binnen de IDF en justitie?
Is Goldstone werkelijk daardoor van mening veranderd, of neemt hij hier een drastische maatregel om voor eens en voor altijd een eind te maken aan het volgens hem onwettige misbruik van zijn onderzoek voor politieke doelen?

Hoe het ook zij, hij heeft moedig gehandeld. Hij heeft zich blootgesteld aan aanvallen van teleurgestelde bewonderaars en van Israeli's die een rekening met hem te vereffenen hebben vanwege de beschuldiging (`kindermoordenaars') die hij hen naar hun idee naar het hoofd heeft geslingerd.

Dat is de reden dat Goldstones herroeping, anders dan je zou verwachten, vooral boze reacties heeft opgeroepen in Israel. In plaats van lof voor zijn dappere houding, kreeg hij opnieuw een portie pek met veren. Ex-premier Ehud Olmert zei dat het `te weinig, te laat' was. Horowitz van de Jerusalem Post beschuldigde hem van hypocrisie zelfs in zijn herroeping, en Ma'arivs topjournalist Ben Caspit schreef dat Goldman `zich moest schamen'.

Die toon is onplezierig voor Israelische diplomaten die maximaal gebruik willen maken van Goldstones herroeping. "Goldstone heeft nog steeds niet gevraagd om herroeping van zijn rapport of om een kans om de zaak te heronderzoeken", zei een anonieme diplomaat tegen Ma'ariv. "Er zijn op dit moment wijzere handelswijzen dan hakken op Goldstone en zijn rapport."