Watersportverbond - KNWV

Topzeilen: dag 5 Sofia Cup

vrijdag 8 april 2011

Palma de Mallorca, vrijdag 8 april 2011 - De laatste dag voor de Paralympische 2.4mR-klasse en voor de Olympische klassen de laatste dag om de medal race te halen. Thierry Schmitter behaalde vandaag in de 2.4mR klasse een gouden medaille. Dorian van Rijsselberge (RS:X), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Steven LeFevre en Steven Krol (470) plaatsten zich voor de medal race op zaterdag.

Goud voor Thierry Schmitter
In de Paralympische 2.4mR-klasse was Thierry Schmitter weer de beste van het veld. Hij behaalde met een eerste en tweede plek vandaag een gouden medaille. De hele week ging het al goed bij Schmitter en ging hij aan de leiding. Schmitters reactie: "Het was eigenlijk een oefenpotje voor de Spelen. De top drie van de wereld was er. Het is dezelfde uitslag als het WK in 2010, maar deze keer heb ik het hele evenement gedomineerd. In 2010 had ik meer moeite en nu zie ik dat ik progressie heb gemaakt. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van het materiaal en de snelheid in de boot zit er goed in. Als je bijvoorbeeld naast andere deelnemers ligt en je ziet dat je sneller en hoger gaat. Dat geeft veel mogelijkheden om een tactisch spelletje te spelen. Dan wordt het leuk. Ik had alleen de hele week verheugd om langs Koningin Sofia te gaan die altijd de prijs uitreikt, maar helaas kon ze er niet bij zijn vandaag."

Barend Kol werd vierde in het eindklassement met een zevende en derde plek tijdens de laatste twee races.

Van Rijsselberge leider in de RS:X klasse
In de RS:X klasse gaat Dorian van Rijsselberge al dagen aan de leiding. Vandaag behaalde hij een derde en dertiende plek en hij staat nu bovenaan met 30 punten. Nick Dempsey, de Engelse concurrent, staat met 36 punten op een tweede plek. Morgen is de beslissende medalrace. Van Rijsselberge na de wedstrijden: "Het ging goed vandaag, hoewel ik na gisteren materiaalproblemen had. Daardoor kon ik vandaag niet helemaal vooraan varen. De tweede race had ik een super start, maar de
concurrenten gingen me gewoon voorbij. Ik ben erg blij met de serie die ik heb neergezet tot dusver. Morgen surf ik de medalrace met hetzelfde zeil, je kan er nog mee varen, maar je merkt wel dat je snelheid mist."

Bouwmeester zeilt stabieler
Met een zesde en achtste positie tijdens dag 5 van de Sofia Cup zeilt Marit Bouwmeester weer dichter bij de top in de Laster Radial-klasse. De Friesin is een plek geklommen in het klassement en staat zesde met 14 punten verschil van nummer 1, Sara Winther uit Nieuw Zeeland. De punten staan dicht op elkaar, morgen kan er nog van alles gebeuren tijdens de medal race.

Steven LeFevre en Steven Krol met hakken over de sloot in medalrace In de mannen 470-klasse hebben Steven LeFevre en Steven Krol een plek in de medal race bemachtigd. Zij zeilden vandaag een derde en 36ste plek. LeFevre na de wedstrijd: "De eerste race ging goed, de tweede wedstrijd een stuk minder. De eerste race lagen we eerste, uiteindelijk verloren we wat en wisten we als derde te finishen. Daar zijn we heel erg tevreden mee. De tweede race waren we hekkensluiter en vochten we om niet laatste te worden, wat is gelukt. Maar die 36ste plek is gelukkig onze aftrek. We zijn heel blij dat we in de medal race zitten."

Coach Sven Karsenbarg over Team Steven:" Deze prestatie is erg goed, de top tien. Dit was het doel en het is gelukt. Ze kunnen nog achtste worden. Ik vind het een knappe prestatie!"

Berkhout en Kyrankou sluiten evenement af met een vijftiende plek In de dames 470-klasse sluiten Lobke Berkhout en gelegenheidspartner Afrodite Kyrankou het evenement af met een vijftiende positie. Vandaag zeilden zij een zestiende en dertiende plek. Voor deze dames morgen dus geen medalrace.

In de Laser-klasse geen Nederlanders in de medalrace
De Nederlandse Delta Lloyd Kernploegleden in de Laser-klasse zeilden vandaag niet mee in de top. Rutger van Schaardenburg sloot dit evenement af met een zestiende positie overall na een twintigste en vijftiende plek vandaag. Roelof Bouwmeester behaalde een 36ste en 31ste plek en werd 38ste in het algemeen klassement.

Overige Nederlanders, niet kernploegleden
In de mannen 470-klasse konden Sven en Kalle Coster de medalrace niet halen. Zij werden twaalfde in het algemeen klassement met een 21ste en twaalfde plek.

Pieter-Jan Postma in de Finn-klasse zeilde vandaag een 30ste en 31ste plek en zakte in het klassement naar een zeventiende positie.

In de Laser Radial-klasse zakt Claire Blom naar een 30ste plaats.

RS:X windsurfster Marcelien de Koning eindigde in de eerste race van de dag op een 31ste plek. De tweede race heeft zij niet deelgenomen door een gebroken zijlat die niet op tijd gerepareerd kon worden. De Koning na de races:" Ik heb een super goede tijd met Casper Bouwman gehad, veel geleerd. Ik had zo graag de laatste race willen laten zien wat ik van hem had opgestoken, maar dat ging niet door. Na de hele winter trainen had ik gehoopt dat het resultaat beter was geweest, maar het viel tegen." De Koning eindigde als 33ste in het algemeen klassement.

Haar trainingspartner Lilian de Geus startte vandaag de eerste race niet, ook door een gebroken lat. De tweede race finishte zij als vijftiende en werd 28ste in het klassement.

Eduardo van Vianen in de Laser-klasse eindigde in het klassement voor Kernploeglid Roelof Bouwmeester op een 33ste positie.