Utrechtse buurtbomen krijgen tweede leven in kunstproject Tafelbos


8 april aftrap Tafelbos in diverse Utrechtse wijken

Utrecht, 20110329 -- Mensen zijn vaak gesteld op bomen in de stad. Een boom waaronder je voor het eerst een kus gekregen hebt, of een boom die vertelt welk seizoen er voor de deur staat. Als een boom na jaren van trouwe dienst gerooid wordt, verdwijnt hij met al zijn herinneringen uit het straatbeeld. Stichting Tafelboom spant zich in om de waarde van de boom te behouden met het kunstproject Tafelbos, in samenwerking met Vrede van Utrecht. Op 8 april vindt de aftrap plaats in diverse Utrechtse wijken.

Van de buurtbomen die dit voorjaar gerooid worden wil Tafelboom samen met de buurtbewoners tafels maken. Tafels die het verhaal van de Utrechtse bomen in zich dragen en waaraan buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voordat de bomen worden gerooid, verzamelt Tafelboom eerst de verhalen van de buurtbewoners over de bewuste bomen. Daarom zullen er op vrijdag 8 april in verschillende buurten ‘Boomwachters’ zijn, die zich laten inspireren door de verhalen van mensen uit de buurt. 

Boomwachters 
Een Boomwachter kan een kunstenaar zijn, een filosoof, een fotograaf of een ontwerper. De verhalen die worden opgetekend worden onderdeel van het Tafelboek, een document dat aan de tafels wordt toegevoegd. De Boomwachters zullen zich ook laten inspireren door de verhalen in een bij hen passende uitingsvorm. Utrechters worden uitgenodigd hun verhaal te komen vertellen, of op te sturen naar Tafelboom.

Proces
Nadat de bomen zijn gerooid worden de stammen naar zes verschillende plekken in de stad gebracht. Plekken zoals de Griftsteede in het Griftpark (Wittevrouwen) of de Gagelsteede in Overvecht. Daar worden de komende zomer Zaagdagen georganiseerd waar het hout wordt gezaagd. Ter plekke wordt ook een drooghuis gebouwd waarin het hout tot april 2013 kan drogen. Iedereen in de wijk is uitgenodigd te komen helpen of kijken bij het zagen. Buurtbewoners van alle buurten uit de stad kunnen zich bij Tafelboom melden als deelnemer van het project. Het Tafelbos project duurt tot september 2013 en is onderdeel van viering van de Vrede van Utrecht in 2013. Kijk voor meer informatie hierover en voor de locaties van de Boomwachters op de website: www.tafelboom.nl





Stichting Tafelboom