Ingezonden persbericht


UITGELICHT APRIL 2011

Filosofie Nacht - Het echte leven

Vrijdag 8 april 2011

20.00-02.00 uur in alle zalen van Felix Meritis

Kaarten bestellen

Echt is goed. We willen écht eten, echte leiders, echte liefde, echt contact. Maar wat zegt dat verlangen naar echtheid over ons? Is authenticiteit een overspannen en modieus ideaal of is het juist een van de meest krachtige, morele inspiratiebronnen van dit moment?

Hoogtepunt van de Maand van de Filosofie is ieder jaar weer de Filosofie Nacht. Het thema van de Maand van de Filosofie 2011, 'het echte leven', komt op allerlei mogelijke manieren aan bod. Actuele discussies, interviews, lezingen, film en interactieve programma's wisselen elkaar af tijdens deze avond.

PROGRAMMA
Tijdens de Nacht vinden interviews plaats met o.a. Susan Neiman over de plek van idealen in de dagelijkse realiteit. Hoe bed je idealen in je echte leven? Peter Bieri (Pascal Mercier) wordt door Joep Dohmen over levenskunst geïnterviewd. Hoe kan men het 'echte leven' leven? Is zelfverwezenlijking te leren? Connie Palmen en David Van Reybrouck worden door Wim Brands geïnterviewd over de (veranderende) rol van fictie in de werkelijkheid. Hebben we een 'verhaal' nodig om het werkelijke leven te kunnen begrijpen? Is verbeelding noodzakelijk om loshangende feiten in de wereld samenhang te geven? Maarten Doorman spreekt over de notie van authenticiteit als een Romantisch concept. Waarom heeft authenticiteit zo'n grote aantrekkingskracht op ons? Is het idee nog houdbaar en bruikbaar in de huidige maatschappij? Thijs Lijster houdt een lezing over echt en onecht in de kunsten. Wat maakt een kunstwerk authentiek?

Het essay voor de Maand van de Filosofie 2011 wordt geschreven door Stine Jensen en heet Echte vrienden.

Op het programma staan ook: verkiezing meest authentieke Nederlander, scholierendebat, uitreiking van de Socrates Wisselbeker, Café Philo o.l.v. Miriam van Reijen, Stand-up Philosophy en een workshop met muziek en literatuur o.l.v. Jan Flameling.

Met verder o.a.: Bas Heijne, Jos de Mul, Jenny Slatman, Peter-Paul Verbeek, René Gude, Bert Keizer, Sunny Bergman, Marten van Buuren, Leine & Roebana, Frank & Maarten Meester, Henk Oosterling, Coen Simon en Ad Verbrugge.

KAARTVERKOOP
Toegang: ¤ 35,-
Bestel hier kaarten (bij online kaartverkoop en tickets bij Free Record Shop worden administratiekosten in rekening gebracht). Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. Wees er op tijd bij, de Filosofie Nacht is ieder jaar uitverkocht!

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Filosofie Magazine, Selexyz, Felix Meritis, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:

+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl