Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

8 april 2011

Misschien toch uitstel sluiting Veemarkt

De sluiting van het Veemarktcomplex wordt misschien toch met maximaal een jaar uitgesteld. Dat was het resultaat van het raadsdebat over de sluiting van het complex en daarmee de automarkt. De Veemarkt moet wijken voor de bouw van ongeveer vijfhonderd woningen die op het terrein van het complex is gepland. Het debat werd gehouden op verzoek van D66.

De gebruikers van het Veemarktcomplex kregen al eerder een half jaar uitstel, tot 1 juli van dit jaar, om alternatieve locaties te vinden. De automarkt is qua omvang de grootste gebruiker. Nu zijn er diverse concrete alternatieven om de automarkt voort te zetten, waaronder in Bemmel en in het oosten van het land. De gemeenteraad stond positief tegenover het verzoek van de autohandelaren om uitstel. De raad wilde van de wethouder weten of uitstel mogelijk was, welke consequenties dit had en wat het college al had gedaan om de gebruikers te helpen bij het vinden van een andere plek. D66 had een motie voor uitstel achter de hand.

Wethouder Bosch meende dat het college voldoende inspanning had geleverd om de gebruikers van de Veemarkt te ondersteunen en noemde hier verschillende voorbeelden van. Hij vertelde achttien maanden nodig te hebben voor de ontruiming van het complex, de sloop en het bouwrijp maken. De eerste paal zou volgens planning in 2013 de grond in gaan. Een extra sportveld dient echter eerder aangelegd te worden, maar hiermee kan de automarkt wel blijven functioneren.

Bosch zegde toe te kijken of de alternatieven om de automarkt elders voort te zetten serieus en kansrijk zijn. Hij gaat dit de komende weken onderzoeken. Als dit zo is, dan is het college bereid de sluiting van het Veemarktcomplex, onder voorwaarden, met maximaal één jaar en liever korter, uit te stellen. De sluiting per 1 juli 2012 is dan wel onvoorwaardelijk. Bosch beloofde vóór 1 juni aanstaande de raad uitsluitsel te geven over het al dan niet uitstellen van de sluiting. De raad complimenteerde de wethouder met de heldere beantwoording en was blij met alle toezeggingen. D66 diende de motie niet in.

Afscheid Paul Werensteijn
De gemeenteraad nam afscheid van Paul Werensteijn, raadslid voor Trots op Nederland. Werensteijn kan het raadslidmaatschap niet langer combineren met werk en privé. Burgemeester Wolfsen en nestor van de raad Vincent Oldenborg roemden Werensteijn om zijn inzet en betrokkenheid. Zijn opvolger wordt naar verwachting in de raadsvergadering van 21 april beëdigd.